24.2.12

PSI: Όλα τα στοιχεία της δημόσιας προσφοράς

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η δημόσια προσφορά για το PSI. Για κάθε ελληνικό ομόλογο που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα νέα ομόλογα συνδέονται με τα δάνεια της Ελλάδας από το EFSF, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός κοινού φορέα πληρωμής, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και οι καταβολές του κεφαλαίου και των τόκων για τα νέα ομόλογα, όπως και το δάνειο του EFSF για τις ίδιες ημερομηνίες και σε αναλογική βάση

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια:

• Το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών έως τον Φεβρουάριο του 2015

• Θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020

• Στο 3,65% για την περίοδο Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 και,

• Διαμορφώνεται στο 4,3% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.


Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) θα λάβουν ως αντάλλαγμα ρήτρες αναπροσαρμογής των επιτοκίων στην περίπτωση όπου η ελληνική οικονομία εμφανίσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους προϋπολογισθέντες.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι συνδεόμενοι με το ΑΕΠ τίτλοι θα προβλέπουν ετήσιες πληρωμές ύψους μέχρι 1% του ονομαστικού ποσού του σε περίπτωση όπου το ονομαστικό ΑΕΠ της Δημοκρατίας υπερβαίνει ένα καθορισμένο ανώτατο όριο και η οικονομία έχει θετική αύξηση του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους καθ' υπέρβαση των καθορισμένων στόχων.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται στο 75%.

Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ίδια διαδικασία για τα ομόλογα ξένου δικαίου.

Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πως θα προχωρήσει η ανταλλαγή. Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των CAC (ρήτρα συλλογικής ευθύνης) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί.

Στη διαδικασία ανταλλαγής μπορούν να λάβουν μέρος με τους ίδιους όρους και ιδιώτες ομολογιούχοι με έδρα τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν θα παραδώσει τίτλους του EFSF στους ιδιώτες ομολογιούχους με έδρα τις ΗΠΑ, αλλά θα τους πληρώσει με τα έσοδα από την πώληση των τίτλων του EFSF.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/681630/Article.aspx

No comments: