28.2.12

Συνεδρίαση... "Selective Default"

Διευρύνονται οι πιέσεις και η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, καθώς η ρευστότητα επανακάμπτει δυναμικά.

Η αναβολή, όπως όλα δείχνουν, της προγραμματισμένης για μεθαύριο συνόδου κορυφής, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας και την κινητικότητα στις αγορές ομολόγων άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αποτυπώνεται με διόρθωση στο Χ.Α. Με τις απώλειες για τον FTSE 20 να φτάνουν το 4% (προς τις 290 μονάδες) και του Γενικού Δείκτη στο 3,8% (προς τις 720 μονάδες). Με βαρίδι τις τράπεζες, όπου οι απώλειες διαμορφώνονται ξανά σε διψήφια ποσοστά, παρασύροντας όμως και μετοχές από άλλους κλάδους-τομείς.

Προς την έσχατη ζώνη στήριξης των 280 μονάδων ο 20άρης, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει νωρίτερα έως τα 2,24 ευρώ και τη Eurobank υποχωρώντας κατά 10,28% προς το 0,95 ευρώ.

Οι συναλλαγές μπορεί να παραμένουν μέτριες, καθώς δεν ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ στις 13:25, ωστόσο παραμένουν στοχευμένες σε τρεις-τέσσερις δεικτοβαρείς τίτλους. Εκτός από την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο και στον ΟΠΑΠ, που λόγω της αυξημένης στάθμισής του επηρεάζει αρνητικά με τη σειρά του τους βασικούς δείκτες.

Όλο και απομακρύνεται από τις 400 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με αφορμή την υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενώ την ενέργεια της S&P προεξοφλείται πως θα ακολουθήσει η Moody’s. Συμπληρώνεται έτσι η τριάδα της υποβάθμισης της χώρας στην κατηγορία selective default, γεγονός που αποτυπώνεται βραχυπρόθεσμα στην πορεία κατ’ αρχάς των τραπεζικών μετοχών.

Η ουσία είναι πως, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων πως η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, πρακτικά μεσολαβεί ένα χρονικό κενό μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπου θα πρέπει να αποτιμηθεί η ρευστότητα του συστήματος και να αποσαφηνιστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και στην πορτογαλική οικονομία, με ενδεικτική την απόδοση του 5ετούς τίτλου η οποία ξεπερνά το 16% τελευταία.

Πιθανότατα πρόκειται για ενδιάμεσο διάστημα, που θα δοκιμάσει τις τελευταίες στηρίξεις για τον FTSE 20, τον τραπεζικό δείκτη και βεβαίως για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Θεωρητικά, η αγορά προεξοφλεί πως η αντικατάσταση των αναξιόχρεων ελληνικών τίτλων από τους αναβαθμισμένους (από τα μέσα Μαρτίου) θα οδηγήσει σε θεαματική ανάκαμψη της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Αυτός είναι ο προγραμματισμός και με γνώμονα αυτόν κινούνται οι αγορές. Θα πρέπει, ωστόσο, στην πράξη, να προχωρήσει απρόσκοπτα το PSI+ και γι’ αυτό εύλογα το κενό που διαμορφώνεται για τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες επηρεάζει αρνητικά κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονταν πριν από λίγο και για Μυτιληναίο, Coca Cola 3E και δευτερευόντως για MIG, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα για τον ΟΤΕ σημειώθηκε νέα ενδοσυνεδριακή ιστορική ελάχιστη τιμή στα 2,35 ευρώ.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/681871/ArticleMarketComment.aspx

No comments: