31.3.12

Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο 6.3% για 24 μήνες

Πτώση σημείωσαν για δεύτερο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας περιόρισαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό και στις εποχικές μεταβολές- υποχώρησαν κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαν μειωθεί κατά 1,2%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή τους κατά 1,1%.
Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύθηκαν κατά 1,7%.
«Τα αδύναμα στοιχεία για το λιανεμπόριο δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούνται», σχολίασε οικονομολόγος της Nord LB στο Ανόβερο. «Η αγορά εργασίας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και έρχονται μεγάλες αυξήσεις μισθών», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158313

Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στη Γερμανία θα πάρουν αύξηση 6,3% στις αποδοχές τους για μια περίοδο 24 μηνών, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος ηγείτο των διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο ver.di. των εργαζόμενων στο δημόσιο.
Η συμφωνία αυτή τερματίζει μια εργατική διαφορά που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ που ηγείτο των συνομιλιών της κυβέρνησης με το συνδικάτο ver.di ανακοίνωσε τη συμφωνία σήμερα το πρωί, ύστερα από ολονύχτιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις στο Πότσνταμ, ένα προάστιο του Βερολίνου.
Το συνδικάτο ver.di, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία που εκπροσωπεί δύο εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, διεκδικούσε αύξηση 6,5%.
Το συνδικάτο είχε απορρίψει κυβερνητική πρόταση για αύξηση 3,3%.
Η συμφωνία τερματίζει την απειλή για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ύστερα από τις προειδοποιήσεις για συνέχιση των απεργιών που ήδη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2159003

No comments: