29.3.12

Ο Ερντογάν υποστηρίζει την Τεχεράνη για τα πυρηνικά

Η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της ιρανικής προεδρίας.

"Η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας πάντα υποστήριζαν ξεκάθαρα τη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα και θα εξακολουθήσουν να ακολουθούν αυτή την πολιτική στο μέλλον", δήλωσε ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη.
Ο Αχμαντινετζάντ "χαιρέτισε την ξεκάθαρη και ειλικρινή θέση της Τουρκίας όσον αφορά το ιρανικό, πυρηνικό ζήτημα", σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Η Τουρκία έχει προτείνει να φιλοξενήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα διεξαχθούν μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Ευρωπαίος διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αυτή την ημερομηνία, όμως πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τόπο των συνομιλιών.
"Στη διάρκεια της συνόδου στην Κορέα (για την πυρηνική ασφάλεια) υπήρξαν συζητήσεις με εκείνους (την Ομάδα 5+1) για να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και υπήρξε πρόοδος στο θέμα. Τώρα αναμένουμε την απάντησή τους", επεσήμανε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Ερντογάν.
"Το Ιράν τάσσεται υπέρ της επιλογής της Τουρκίας για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1", σημείωσε από την πλευρά του ο Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί, ο ιρανός αντιπρόεδρος.
Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές εναντίον του Ιράν, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: "Καμία χώρα δεν έχει το δικαιώματα να απειλεί ή να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση εναντίον μιας άλλης χώρας που επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς".
Σήμερα ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112842423

No comments: