9.3.12

Το PSI-2 πέτυχε… «Κουρελόχαρτα» τα νέα ομόλογα πριν καν εκδοθούν

Η παγκοσμίου εμβέλειας σαπουνόπερα υπό τον τίτλο «My big fat Greek debt» παρουσίασε χθες ένα από τα κορυφαία επεισόδια της  καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν είναι κουρελόχαρτα αποκλείοντας έτσι κάθε κρυφή ελπίδα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τα επόμενα 20 χρόνια.
Παρά την αισιοδοξία για επιτυχία του PSI, η αγορά δείχνει να ποντάρει, ήδη, σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η "γκρίζα αγορά" των νέων ομολόγων τα δείχνει να διαπραγματεύονται μόλις στα 17-28 σεντς ανά ευρώ.


H απόδοση των νέων ομολόγων κυμαίνεται από 17% έως 21% περίπου, όπου βρισκόταν το φθινόπωρο και πολύ χειρότερη από των ομολόγων που εκδίδει η Πορτογαλία, η οποία έχει λάβει επίσης ένα σχέδιο διάσωσης.
Επιπλέον, το 14% των ομολόγων της χώρας δεν είναι σε ελληνική νομοθεσία. Οι περισσότεροι τίτλοι διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και την κατάστασή τους παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με εμπιστευτική ανάλυση που εκπονήθηκε για λογαριασμό των  υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 95% των ομολόγων για να μειώσει η Αθήνα το συνολικό επίπεδο του χρέους της στο 120% το 2020,  στόχος που έχει τεθεί από τους ευρωπαίους κατά τη συμφωνία για τα νέα δάνεια διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ.



http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-psi-2--lr--------2012030854280/

No comments: