28.4.12

ΗΠΑ: Ανάπτυξη ΑΕΠ 2,2% στο Q1 (α΄ μέτρηση) - Εl-Erian: Δεν επαρκούν οι ρυθμοί ανάπτυξης


Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο συντελεστής είναι χαμηλότερος σχετικά με το προηγηθέν τρίμηνο και με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, αλλά πάντως πρόκειται για την αρχική μέτρηση του υπουργείου, που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί στην συνέχεια. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του ΑΕΠ περί το 2,5%.

Στο δ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αμερικανική οικονομία είχε καταθέσει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Η «αποθέρμανση» της οικονομικής ανάπτυξης στο α΄ τρίμηνο αποδίδεται κυρίως στην μείωση επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, αλλά πάντως η ενδυνάμωση της ζήτησης για αυτοκίνητα περιόρισε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρότερη απ’όσο περίμεναν οι αναλυτές στις αρχές του έτους, όταν πρόβλεπαν ανάπτυξη υπό του 1,5%.
Ένα επιμέρους στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκά ήταν η καταναλωτική δαπάνη, η οποία αυξήθηκε 2,9% στο εξεταζόμενο διάστημα, κατόπιν αύξησης 2,1% στο δ΄ τρίμηνο.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/695654/ArticleNewsWorld.aspx

Ο κ. Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης επιχείρησης επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, PIMCO, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δυσκολεύεται να βελτιώσει τον βηματισμό της, μετά την κοινοποίηση των μεγεθών για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου από το αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο.

Η Federal Reserve πιθανότατα θα διαθέσει πρόσθετη βοήθεια αν η οικονομία των ΗΠΑ αποδυναμωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο επικεφαλής της Pacific Investment Management Co., τονίζοντας όμως ότι «δεν υπάρχει άμεσα ανάγκη για κάτι τέτοιο.»

Ο κ. El-Erian έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/695683/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: