21.4.12

Βεβαιώσεις για συμμετοχή στην ενίσχυση βιώσιμων τραπεζών θα παράσχει το ΤΧΣ

ΣTO Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε χθες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παράσχει βεβαίωση ή και να προκαταβάλει κεφάλαια στις τράπεζες.

Η βεβαίωση χορηγείται μόνο σε όσες κριθούν βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα το ΤΧΣ, μετά από απόφαση της ΤτΕ, χορηγεί σε τράπεζα, που έχει κριθεί βιώσιμη από την ΤτΕ και έχει υποβάλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης, βεβαίωση με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για το ποσό που προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ταμείο χορηγεί τη βεβαίωση εφόσον:

α) Το επιχειρησιακό σχέδιο του πιστωτικού ιδρύματος έχει αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως βιώσιμο και αξιόπιστο.
β) Έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το ως άνω αίτημα, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
γ) Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει τη χορήγηση της βεβαίωσης αναγκαία προκειμένου αφενός το πιστωτικό ίδρυμα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του (going concern) και να πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΤτΕ και αφετέρου για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Έτσι οι τράπεζες έλαβαν χθες βεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να καλύπτουν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο του 8%, μετά τις σημαντικές ζημίες που επέφερε στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων το PSI+.

Με τον τρόπο αυτό απετράπη ο συστημικός κίνδυνος και άνοιξε ο δρόμος στις τράπεζες να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους χθες το απόγευμα, χωρίς παρατήρηση από τους ορκωτούς λογιστές ότι δεν είναι βιώσιμες.

Εκπρόσωποι του
Ταμείου στο δ.σ.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου σημειώνεται ότι εάν το ΤΧΣ χορηγήσει τη βεβαίωση μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ορίζει έως δύο εκπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιό της, οι οποίοι έχουν όλες τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 και εισηγούνται στο διοικητικό συμβούλιο τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ταμείου και επιβλέπουν τη λήψη τους.

Ταυτόχρονα, το ΤΧΣ μπορεί να ζητεί από την τράπεζα κάθε στοιχείο και πληροφορία που θεωρεί απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού του, να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence) και γενικά να ασκεί τα δικαιώματά του, κατ'Α εφαρμογήν του άρθρου 11.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη «δύναμη πυρός» του ΤΧΣ ορίζεται ότι το ύψος των κεφαλαίων ανέρχονται στα 50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με τη νομοθετική πράξη τροποποιείται το σημείο που αφορά την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από το ΤΧΣ, καθώς στο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση του ταμείου δινόταν περιθώριο τριών μηνών από τη λήξη της χρήσης. Αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύσει καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του 2011 έως τις 31 Μαρτίου λόγω του PSI. Πλέον η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από το ΤΧΣ ορίζεται ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

http://www.express.gr/news/finance/591462oz_20120421591462.php3

No comments: