19.4.12

ΑΠΕ: Σε εκκρεμότητα οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σε εκκρεμότητα παραμένουν βασικές παράμετροι για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ζήτημα που απασχόλησε σήμερα τη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (φωτογραφία αρχείου).
Σε εκκρεμότητα παραμένουν βασικές παράμετροι για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ζήτημα που απασχόλησε σήμερα τη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα ανοιχτά θέματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και θα περιλαμβάνονται σε ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η ΤτΕ είναι εκείνη η οποία θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί το κάθε πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να πληροί τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τις ζημιές από το PSI και τις διαγραφές των επισφαλών δανείων όπως αυτές προσδιορίζονται στο διαγνωστικό έλεγχο που διενήργησε η Black Rock εκτιμώνται σε 50 δισ. ευρώ. Ήδη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πιστωθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν για το σκοπό αυτό άλλα 25 δισεκατομμύρια ενώ 23,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο.
Η χρηματοδότηση θα είναι πιθανότατα με τη μορφή βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), και θα είναι σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι να χρησιμοποιηθούν.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών έτσι ώστε να επιλεγούν εκείνες οι οποίες μπορούν να τύχουν κρατικής ενίσχυσης. Έως τα τέλη Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση η οποία θα πρέπει να γίνει και με τη συνδρομή των υφισταμένων μετόχων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να συνεισφέρουν περί τα 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης τους. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου οι μετοχές που θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.
Στη συνέχεια, η συνδυασμένη αυτή διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2013 οι τράπεζες να περάσουν με επιτυχία το νέο κύκλο stress tests στα οποία θα υποβληθούν. Συγκεκριμένα μέχρι τότε ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας θα πρέπει να έχει φθάσει το 10%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2167136

No comments: