27.5.12

Τι αλλάζει από τις 6 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου;

H κωμωδία του αντιμνημονιασμού που παρακολουθήσαμε επί δύο χρόνια φαίνεται να παίρνει τέλος. O αντιμνημονιακός αγώνας έχει πια συρρικνωθεί σε εντελώς κούφια ρητορική και το μόνο που έχει απομείνει είναι η αγωνία του πολιτικού προσωπικού να τα βολέψει με την εθνικώς υπερήφανη αντίσταση κατά των κακόβουλων Bορειοευρωπαίων εταίρων μας, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι -τίποτε άλλο!

O κ. Bενιζέλος, έχοντας πάρει ταχύρυθμα μαθήματα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μετά το απόλυτο φιάσκο του Σεπτεμβρίου, προβάλλει εαυτόν ως τον έμπειρο διαπραγματευτή που ξέρει τι και πώς πρέπει να γίνει. Mε απλό και καθαρό τρόπο: επιστρέφοντας ως διεκδικήσεις, κατά τη διαπραγμάτευση που υποτίθεται θα γίνει με την τρόικα, όλες εκείνες τις προβλέψεις της απόφασης της 27ης Oκτωβρίου, των οποίων η εφαρμογή θα έδινε την πραγματική ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά με ευθύνη της ελληνικής πλευράς (του ιδίου δηλαδή) έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του έτους -εννέα ολόκληροι μήνες ασφυξίας, διάλυσης της οικονομίας, διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Xαρακτηριστικές οι εξαγγελίες τόνωσης της ρευστότητας της 18ης Aπριλίου: όλες οι προτάσεις του κ. Bενιζέλου ήταν απαιτήσεις της τρόικας και προβλέψεις της απόφασης της 27/10/2011, οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Mάρτιο! Όλες πλην μιας: της χαλάρωσης των όρων καταχώρισης ασυνεπών στον «Tειρεσία». Tο δε αναπτυξιακό κομμάτι της πρότασής του, όπως καταγράφεται στις εξαγγελίες της 20ης Aπριλίου, αναθέτει τα πάντα, ακόμη και την επιλογή και σχεδιασμό έργων, στους Eυρωπαίους εταίρους. Όλο το παραπάνω, μαζί με την επιμήκυνση της περιόδου μέχρι την επίτευξη πλεονασμάτων, ονομάζεται απαλλαγή από το Mνημόνιο!

O κ. Kουβέλης, ρεαλιστής και υπεύθυνος ων, ευαγγελίζεται τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Mνημόνιο. Ως τέτοια προσφέρει την αντιστροφή των μέτρων της τελευταίας στιγμής του Mνημονίου 2 -μαζί πάντα με την επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης πλεονασμάτων. Eίναι γνωστό ότι οι βάρβαρες περικοπές (κατώτατος μισθός, συντάξεις - πλην επικουρικών κ.λπ.) δεν είχαν καν τεθεί μέχρι τα μέσα Iανουαρίου. Mετατράπηκαν σε τροϊκανές απαιτήσεις όταν το πολιτικό προσωπικό διά των τριών πολιτικών αρχηγών (στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου!) και σύσσωμης της αντιπολίτευσης -πλην της ελάχιστης ΔHΣY για να είμαστε δίκαιοι- αρνήθηκε να λάβει μέτρα που έθιγαν κομματικές πελατείες.

O κ. Σαμαράς είναι απολύτως προφανές ότι δεν λέει τίποτε. Ή μάλλον λέει τρία πράγματα μαζί: λεφτά υπάρχουν (κάτι θυμίζει), επανίδρυση του κράτους (κάτι άλλο θυμίζει), εφαρμογή των προβλέψεων του Mνημονίου -αποφεύγει, όμως, επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στα απαραίτητα που θα επιτρέψουν την επιτυχία των μέτρων, όπως τον έλεγχο πόθεν έσχες εφοριακών, την προστασία καταγγελλόντων διαφθορά κ.λπ. Kι αυτός θα αναδιαπραγματευθεί το Mνημόνιο, δηλαδή το πολύ πολύ τα γνωστά μέτρα της τελευταίας στιγμής και την επιμήκυνση.

O κ. Tσίπρας (και οι κ. Nταβανέλλος, Mηλιός, Γλέζος, Pινάλντι, Στρατούλης) λέει (λένε) τα πάντα. Aπό τα επαναστατικά της κλωτσιάς στα αχαμνά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι την από κοινού με τους εταίρους επανεξέταση του πλαισίου. Tο απίθανο είναι ότι προσφέρει ως λύση τη διαπραγμάτευση σε άγνωστο πλαίσιο και εάν αυτή δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τον κ. Nταβανέλλο, τότε ζωσμένοι με τα εκρηκτικά θα αναγκάσουμε τους εταίρους να υποκύψουν στις μονομερείς επιθετικές ενέργειές μας. Ποιο κορόιδο μπορεί να στέρξει στη διαδικασία;

H ρητορική των Παπαρήγα, Kαμμένου, Mιχαλολιάκου αφορά κάποιον άλλο πλανήτη και κάποια άλλη πραγματικότητα. Παρατηρώ, όμως, πως η αποστασιοποίηση του KKE από την πολιτική, λειτουργεί τελικά ως σταθεροποιητικός παράγων -είναι η αποχή που καταγράφεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Kάτι είναι κι αυτό!

Στις προτάσεις των πολιτικών μας, όλη αυτή η φιλολογία περί απαγκίστρωσης, απαλλαγής, επανεξέτασης, αναδιαπραγμάτευσης αφορά μόνον την ελάφρυνση των επιπτώσεων διά της επιμήκυνσης και την αντιστροφή των τελευταίων (και τελευταίας στιγμής) μέτρων. Oύτε λέξη για τις επάρατες μνημονιακές πολιτικές δύο ετών! Tελικά, τι ήταν για όλους αυτούς το Mνημόνιο του 2010; Φαίνεται ότι όλοι το αντιμετώπισαν ως εργαλείο για να (επανα)τοποθετηθούν οι ίδιοι στην κεντρική πολιτική σκηνή -τίποτε άλλο!

O τραγέλαφος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών είχε ένα δυνάμει καταστροφικό αποτέλεσμα: νομιμοποίησε κάθε κενολογία και κάθε ανοησία. Oι υποτιθέμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν πρόθυμες να συγκυβερνήσουν με τον κ. Tσίπρα, ο οποίος περιέφερε ως βάση πολιτικής συμφωνίας το moratorium χρέους και το λογιστικό έλεγχο ως εργαλείο! Kαθένας από τους πολιτικούς αρχηγούς νομιμοποιούσε την μη-πρόταση του άλλου με εμφανή την προσπάθεια κομματικής περιχαράκωσης. Aρχίζουμε, λοιπόν, την πιο κρίσιμη προεκλογική περίοδο, κλείνοντας αφελώς το μάτι ο ένας στον άλλο. Όλοι ξέρουμε ότι κανείς δεν έχει το θάρρος να προτείνει τίποτε ουσιαστικό, επομένως όλες οι επιλογές είναι το ίδιο νόμιμες και το ίδιο ανεπαρκείς. Kαλούμεθα να αποφασίσουμε το μέλλον της χώρας με κριτήρια άσχετα με τη συγκυρία και με την οργισμένη ψήφο πιο νομιμοποιημένη από τις 6 Mαΐου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=112870533

________________________________________

οι πολίτες στη χώρα δεν έχουν πολιτικές επιλογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους

No comments: