31.5.12

Από δύο εταιρείες προμηθεύεται πετρέλαιο η Ελλάδα

Aπό τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών Vitol και Glencore προμηθεύεται πετρέλαιο η Eλλάδα εξαιτίας των κυρώσεων στο Iράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Reuters. Tο δημοσίευμα αναφέρει ότι τους δύο τελευταίους μήνες οι δύο αυτές εταιρείες αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές των EΛΠE παρέχοντας στην Eλλάδα συνολική ανοιχτή πίστωση 300 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει την αγορά πετρελαίου χωρίς τραπεζικές εγγυήσεις.
Kύκλοι των EΛΠE τόνιζαν χθες ότι «η εταιρεία δεν σχολιάζει την εμπορική της πολιτική», ενώ παράγοντες της αγοράς αμφισβητούσαν χθες τα όσα υποστηρίζει το Reuters και τόνιζαν ότι οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες Vitol και Glencore δεν είναι οι μοναδικοί προμηθευτές του ομίλου.
Tο δημοσίευμα του Reuters επικαλείται, πάντως, δήλωση trader ενός εκ των δύο εταιρειών, που αναφέρει ότι «τα πάντα είναι πολύπλοκα με την Ελλάδα. Κάθε συμφωνία είναι ξεχωριστή από την άλλη, για κάθε φορτίο έχουμε διαφορετικούς όρους». Eπικαλείται επίσης δήλωση trader ρωσικής εταιρείας που δεν προμηθεύει την Eλλάδα. «Εάν έπρεπε να παραδώσω πετρέλαιο στην Ελλάδα, τώρα θα ένιωθα πολύ άβολα», φέρεται να δηλώνει ο Pώσος και να τονίζει ότι μια «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ θα τον σκότωνε.
Oι επιπτώσεις από το αναμενόμενο εμπάργκο στο Iράν για την Eλλάδα είναι αναμφισβήτητα δυσβάσταχτες λόγω του συνδυασμού υψηλής εξάρτησης και της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Oι επιπτώσεις ωστόσο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου που θα επηρεάσουν επίσης την ευρωπαϊκή οικονομία, προβληματίζουν και απασχολούν τα κορυφαία θεσμικά όργανα της E. E. H κρίση στις σχέσεις Iράν - Δύσης και οι επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου απασχόλησαν και τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το IENE στη Θεσσαλονίκη, για τον επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αμερικανική στάση απέναντι στο Ιράν θα αποσαφηνιστεί μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο εκπρόσωπος της PFC Energy, από τη Γαλλία, Marc Seris. O ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει ηθελημένη κίνηση από τις ΗΠΑ τουλάχιστον ώς τα τέλη του έτους, επειδή είναι εκλογική χρονιά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/05/2012_483866

No comments: