29.5.12

ΕΤΕ: Έξοδος από το ευρώ οδηγεί σε πτώση του βιοτικού επιπέδου (με το ευρώ ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ)


Μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55% σε ευρώ), πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης ( -22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας στο 34%, εκτιμά η Εθνική Τράπεζα  σε ειδική έκδοση για την ελληνική οικονομία με θέμα «Περιγράφοντας τις συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος».
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας ή μία εξέλιξη με μηδενική πιθανότητα αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και ένα σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό, αναφέρεται στην έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.
Αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο που θα ακύρωνε σταδιακά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση, σημειώνεται.
Εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη μελέτη της τράπεζας, το οικονομικό πρόγραμμα που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση εξασφαλίζει χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο χρηματοδότησης (σχεδόν 150 δισ. ευρώ έως σήμερα και άλλα 90 δισ. ευρώ ως το 2014), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η στήριξη της ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άνω των 130 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωσυστήματος.
Περιλαμβάνει τρεις άξονες μέτρων (διαθρωτικές αλλαγές, χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημοσιονομική εξυγίανση) που καλύπτουν από αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έως και μεταβολές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Μεταξύ των αυτονόητων αλλαγών περιλαμβάνονται: Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της προσαρμογής με βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Αλλαγές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κοινωνική στήριξη στο Πρόγραμμα περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και την αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση.
Οι εταίροι μας πιθανόν να αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη ευελιξία τις προαναφερόμενες προσαρμογές και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται στο βαθμό που εξασφαλιζόταν μια αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των αναπροσαρμοσμένων δημοσιονομικών στόχων, εκτιμά τέλος η Εθνική Τράπεζα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2185181

____________________________________________

"Αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του"
ενώ σήμερα είναι ..αυτάρκες!

"πληθωριστικό φαύλο κύκλο"
σήμερα υφεσιακό φαύλο κύκλο

"θα ακύρωνε σταδιακά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση"
σταδιακά είναι η λέξη κλειδί, όπως σήμερα "σταδιακά" θα ανακάμψουμε!

"με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους"
μας δανείζουν με 1% ενώ εκείνοι δανείζονται με 5%

"εξασφαλίζεται η στήριξη της ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άνω των 130 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωσυστήματος"
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ!!!

"Η πάταξη της φοροδιαφυγής"
ποιος διαφωνεί να κλείσουν ΟΛΟΙ οι μικρομεσαίοι ώστε να μειωθεί 50% ΑΜΕΣΩΣ η φοροδιαφυγή;

"η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος"
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ!!! Όλοι συμφωνούν, όχι;

"την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής"
Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ 2-3 ΧΡΌΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015!!!

"αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση"
πχ ΜΕΙΩΣΗ του επιδόματος ανεργίας κατά ..50%

η μελέτη έχει ενδιαφέρον, αλλά τη χαρακτηρίζω κάπως ρηχή: στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 η ισοτιμία "παιζόταν" στις 1530 δραχμές, εδώ στήνουν μελέτες με υποτίμηση 40-65%... (κερδοσκοπικά θα μου πείτε, δεν μπορείτε να διανοηθείτε τη κερδοσκοπία στο greek dollar λέω εγώ, 10:1)
για να στρεσάρω το σημείο, η μελέτη της ΕΤΕ γράφει ότι στο σενάριο εξόδου θα πάμε σε πληθωρισμό 32% ενώ με το πρόγραμμα θα είμαστε στο 0.9%... [σελ.14 κάτω]
ΕΛΕΟΣ - ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ;
ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ;

http://www.nbg.gr/wps/wcm/connect/37dad0804b6c2758a7bcaf277c464667/Dilemma_v20_%CE%91%CE%A4.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=37dad0804b6c2758a7bcaf277c464667

No comments: