31.5.12

Κίνα: συντηρητικό το νέο πακέτο τόνωσης

Δεν θα είναι ανάλογο εκείνου που επιστράτευσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης
Bloomberg
Η κυβέρνηση της Κίνας δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ανάλογο εκείνου που επιστράτευσε στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την είδηση μετέδωσε χθες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, το Xinhua, διαψεύδοντας τη φημολογία που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα ότι επίκεινται νέα αναπτυξιακά μέτρα στην Κίνα.
«Οι νέες προσπάθειες για σταθεροποίηση της ανάπτυξης δεν θα επαναλάβουν αυτό που έγινε πριν από τρία χρόνια» ήταν η κατηγορηματική ανακοίνωση του εν λόγω πρακτορείου, που χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» την πολιτική των ενέσεων ρευστού με σκοπό την επίτευξη στόχων ανάπτυξης. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν πως η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στους σιδηροδρόμους, στις υποδομές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην Υγεία και στην Παιδεία. Παράλληλα το πρακτορείο τόνισε πως άλλοι φορείς, όπως το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Γεωργίας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υιοθετήσουν άλλα μέτρα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Τη φημολογία περί επικείμενης νέας δέσμης μέτρων ενέσπειρε την περασμένη εβδομάδα η έκκληση του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Εκτοτε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει ενισχυθεί κατά 1,7%. Των δηλώσεων Τζιαμπάο είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν το εμπόριο της Κίνας να βρίσκεται τον Απρίλιο κάτω από τις προβλέψεις και τη βιομηχανική παραγωγή να καταγράφει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2009. Σχολιάζοντας τη χθεσινή είδηση, οικονομικοί αναλυτές των τραπεζικών Ομίλων Credit Suisse και Standard Chartered εκτιμούν πως οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα είναι μικρότερου κόστους από το πακέτο των 4 δισ. γουάν που επιστράτευσε η κινεζική κυβέρνηση το 2008. Η Credit Suisse υπολογίζει το κόστος τους από 1 ώς 2 τρισ. γουάν, ενώ η Standard Chartered προεξοφλεί ότι θα πρόκειται για μια «μικρογραφία» του προηγούμενου πακέτου. Σημειωτέον ότι η οικονομία της Κίνας αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 8,2% φέτος, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό της από το 1999.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/05/2012_483741

No comments: