27.5.12

Η παρακαταθήκη του κ. Σαχινίδη και το μήνυμα της Ε.Ε.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ελληνες πολιτικούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνδυάσει και την παραμονή της στο ευρώ και τη μη τήρηση του Μνημονίου, έχει στείλει η Ευρωζώνη τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τη στάση αυτή που τηρούν οι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί σχετικά οι πολιτικοί αρχηγοί εδώ και μέρες.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν υλοποιείται σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις του Μνημονίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να «τρέχει» σενάρια για το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο (ήδη επί Φίλιππου Σαχινίδη), χωρίς όμως να περιλαμβάνει τα νέα μέτρα, ενώ ο νυν υπουργός κ. Γ. Ζαννιάς, αποφάσισε να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες στα έσοδα και να τονώσει τις ταμειακές ροές.
Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι θέλει, ενώ δεν πρόκειται να της επιβληθεί καμία θέση. Παρ’ όλα αυτά, στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει ένα σκληρό νόμισμα, όπως είναι το ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, στο τελευταίο Eurogroup κατέστησαν σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει την αντιφατική εικόνα που έχει σήμερα.
Δηλαδή, να θέλει να παραμένει μέλος της Νομισματικής Ενωσης, αλλά να μη θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και η Ελλάδα δεν μπορεί να προσποιείται ότι όλα είναι καλά», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, να έχει ενημερώσει σχετικά τα κόμματα πριν παραιτηθεί των καθηκόντων του.
Πάντως, η Ευρωζώνη αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις για να ξεκινήσει την οποιαδήποτε συζήτηση με την Ελλάδα. Σε οικονομικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές καθυστερήσεις. Αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό των βασικών αξόνων του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου.
Το χρονοδιάγραμμα έχει εκ των πραγμάτων ανατραπεί, αλλά το οικονομικό επιτελείο θέτει τις βάσεις για το νέο Πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει κάτι, όταν θα επιστρέψει η τρόικα για συζητήσεις. Τα νέα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 δεν βρίσκονται μέσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι υπολογισμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4,7%.
Είναι βέβαιο ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, αλλά το οικονομικό επιτελείο τώρα αρχίζει να ενσωματώνει στους υπολογισμούς του τα στοιχεία του Απριλίου. Οπότε είναι σαφές ότι τις επόμενες μέρες - μόλις υπάρξει και η πρώτη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού τον Μάιο- θα ανατραπούν κάποιες εκτιμήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία της διαρκούς εκπόνησης προβλέψεων είναι απαραίτητη, καθώς το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο θα αποτελέσει τον προθάλαμο του νέου προϋπολογισμού που θα πρέπει να είναι έτοιμος την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Με την ανατροπή του χρονοδιαγράμματος είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Βουλή δεν θα κλείσει φέτος το καλοκαίρι, καθώς θα πρέπει να εγκρίνει το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Πέραν αυτών, υπάρχουν και κάποια μέτρα του Μνημονίου που θα πρέπει να προωθηθούν ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, σώματα ασφαλείας κ.λπ.). Η μείωση θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 12%, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτός ο μνημονιακός στόχος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/05/2012_483673

_________________________________________________

λόγια λόγια λόγια
όλοι αυτοί που έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης εδώ και 2 χρόνια έχουν κάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ και υπόσχονται να κάνουν ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τα όσα περιγράφονται στα μνημόσυνα
έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορούν
ζούμε στη χώρα που ο πλεόν καταλληλότερος, σχετικότατος με τα οικονομικά, L-Pap κατάφερε (από ότι γράφεται, δεν έχω δει νούμερα, μόνο ..λέξεις...) αυτό που δεν κατάφεραν όλοι οι προηγούμενοι: να ξεμείνει το κράτος από μετρητά!
και δεν θα πληρωθούν ..μισθοί και ..συντάξεις... την επόμενη ημέρα μετά από ..εκλογές - το κράτος που λόγω ..εκλογών δε στέλνει ραβασάκια φόρου σε όσους έχουν πολλά ακίνητα 2008-2009-2010 και σκέπτεπται να μεταθέσει την προθεσμία υποβολής φόρων προκειμένου ..απερίσκεπτα να ..ψηφίσουν οι ..πολίτες του
λες και το κράτος θα βγάλει από το ταμείο του λεφτά και θα τα μοιράζει από τη μαύρη σακκούλα... λες και δεν θα είναι νούμερα στα τεφτέρια των ..τραπεζών που το κράτος εγγυάται τη λειτουργία τους...

ναι ναι ξέρω κινδυνολογώ...
εγώ με τις κινδυνολογίες μου έφερα τα πράγματα στη περιγραφόμενη κατάσταση...


No comments: