27.5.12

Ελλάδα: βαρυστομαχιά του μουσακά

Η νέα πολιτική κωμωδία με τίτλο The Campaign στην οποία πρωταγωνιστεί είναι η ιδανική αφορμή για να μιλήσει ο υπερ-ταλαντούχος Έλληνοαμερικάνος κωμικός, Ζακ Γαλιφιανάκης, για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με με το σουβλάκι και τη σπανακόπιτα. Μπορεί προς στιγμήν οι Έλληνες να προκαλούν μια οικουμενική δυσπεψία, να είστε όμως βέβαιοι ότι η χώρα τους δεν υποκύπτει, δεν τιθασεύεται και ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της.

Η Ελλάδα θυμίζει κάπως τον εαυτό μου στην ταινία-από χέρι χαμένη, από θαύμα κερδισμένη», δηλώνει σχετικά ο Ζακ, συνδέοντας την Ελλάδα με τον ρόλο του ως αφελή μικροαστό οικογενειάρχη που βρίσκεται ξαφνικά γερουσιαστής στην Ουάσινγκτον. Και προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Αν δηλαδή ο μεγάλος του αντίπαλος, Γουίλ Φέρελ, τον αφήσει.
Σε όλη την διάρκεια του προμότιον της ταινίας, που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο απόγειό της, ο Γαλιφιανάκης επιμένει να συνδέει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με το ελληνικό πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από δηλώσεις όπως «Ποιο Hangover και πράσινα άλογα; Η Ευρώπη βράζει από τα οικονομικά προβλήματα και η Αμερική βρίσκεται σε ένα ίλιγγο που αγγίζει τους πάντες.
Στα παγκόσμια πολιτικά σαλόνια συζητούν αν ο Ολάντ θα αποδεχτεί καλύτερος από τον Σαρκοζί και αν η χώρα μου, η Ελλάδα, θα καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο ή θα συμπαρασύρει στην βαρυστομαχιά του μουσακά και στην δυσπεψία του τζατζικιού ολόκληρο τον πλανήτη».
Είναι και αυτός ένας τρόπος να συνειδητοποιήσει ο μέσος Αμερικάνος σε πόσο κομβικό σημείο βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία και γενικότερο ο δυτικός τρόπος ζωής.


http://www.iefimerida.gr/news/52566/%C2%AB%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%C2%BB-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B6%CE%B1%CE%BA-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

No comments: