31.5.12

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δυναστείες των Ντ. Ροκφέλερ και λόρδου Τζ. Ρότσιλντ

Η RIT Capital Partners εξαγοράζει μειοψηφικό μερίδιο στη Rockefeller Financial Services
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και το επενδυτικό αξίωμα «αγόραζε όσο ακόμα κυλάει αίμα στον δρόμο», αυτοί, καθώς φαίνεται, είναι οι λόγοι της στρατηγικής συνεργασίας δύο εκ των γνωστότερων δυναστειών του επιχειρηματικού κόσμου, των Ροκφέλερ και Ρότσιλντ, που ανακοινώθηκε χθες. Το αξίωμα αποδίδεται στον θρυλικό μεγιστάνα του 19ου αιώνα, Τζον Ροκφέλερ. Ο 96χρονος απόγονός του, Ντέιβιντ, και ο 76χρονος λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια «αληθινά ιστορική» συμφωνία, επισφραγίζοντας την προσωπική σχέση τους, η οποία χρονολογείται ήδη επί πέντε δεκαετίες.
Η διατλαντική συνεργασία των δύο «πατριαρχών» θα προσφέρει στην εισηγμένη στο Λονδίνο RIT Capital Partners, του δεύτερου, πρόσβαση στις ΗΠΑ μέσω εξαγοράς μειοψηφικού μεριδίου στον όμιλο διαχείρισης επενδύσεων του πρώτου, Rockefeller Financial Services. Η RIT Capital θα εξαγοράσει το 37% του ομίλου από τη Société Générale Private Banking, αντί αδιευκρίνιστου έως χθες ποσού (η αξία του πάντως εκτιμάται πως είναι μικρότερη των 150 εκατ. δολαρίων, ενώ η γαλλική τράπεζα το απέκτησε τότε αντί 500 εκατ. δολαρίων). Οπως ανακοινώθηκε, η συνεργασία θα εστιαστεί στην εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών και σε άλλους τομείς κοινής τεχνογνωσίας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο λόρδος Τζέικομπ δήλωσε «ευτυχής με την προοπτική της μακρόχρονης συνεργασίας», ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η οποία είναι αποτέλεσμα προ διετίας συνάντησης, κατά την οποία ο κ. Ροκφέλερ σύστησε τον λόρδο στον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού ομίλου, Ρούμπεν Τζέφρι. Ενα χρόνο αργότερα, στα γραφεία του λόρδου Τζέικομπ στο Λονδίνο, ο τελευταίος έλαβε τις ευλογίες του κ. Τζέφρι για την έναρξη συνομιλιών με στόχο την εξαγορά μεριδίου στον όμιλο. Ακολούθησαν μακροσκελείς διαπραγματεύσεις με τη Société Générale Private Banking, κάτοχο του μεριδίου από το 2008, η οποία ωστόσο δέχεται σήμερα πιέσεις για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειάς της λόγω έκθεσης στο χρέος της Ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι «μνηστήρες», όμως η RIT Capital, με περιουσία 3 δισ. δολαρίων, ήταν η μόνη που είχε το «πράσινο φως» των Ροκφέλερ.
Για την ιστορία, ο όμιλος Ροκφέλερ έχει τις ρίζες του πίσω στο 1882, όταν ο Τζον Ροκφέλερ, μεγιστάνας του πετρελαίου και ιδρυτής της Standard Oil, ίδρυσε επίσης μία από τις πρώτες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο. Η εταιρεία εξελίχθηκε σε διαχειριστή επενδύσεων άλλων, με υπό διαχείριση κεφάλαια 34 δισ. δολαρίων. Παραμένει ωστόσο ουσιαστικά στα χέρια της οικογένειας. Οσο για τη RIT Capital, ανήκει σε μια τραπεζική δυναστεία επίσης του 18ου αιώνα. Ο λόρδος Ρότσιλντ ασχολήθηκε σοβαρά μαζί της για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια, όταν διέκοψε σχέσεις με τον εξάδελφό του, σερ Ιβλιν ντε Ρότσιλντ, και διέθεσε το μερίδιό του στην οικογενειακή NM Rothschild. Η τελευταία απέκτησε τη φήμη της το 1815, όταν ο Νέιθαν Μέγιερ Ρότσιλντ δημιούργησε περιουσία αγοράζοντας ομόλογα της βρετανικής κυβέρνησης, προεξοφλώντας την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/05/2012_483852

No comments: