28.5.12

Rajoy: Όχι σε εξωτερική διάσωση των ισπανικών τραπεζών

Δεν θα υπάρξει εξωτερική διάσωση των ισπανικών τραπεζών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy.

Σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η ισπανική τράπεζα που κρατικοποιείται μετά το επίσημο αίτημα στήριξης ύψους 19 δισ. μετά την ανακεφαλαιοποίησή της θα πωληθεί και θα ανακτηθούν τα κρατικά κεφάλαια.   

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, ενώ δήλωσε πως η Ισπανία βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη στιγμή» και προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης εάν δεν μειώσει το έλλειμμά της.
Ο κ. Rajoy επανέλαβε ότι πρέπει να επιτραπεί στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης να παρακάμψει τις εθνικές κυβερνήσεις και να ανακεφαλαιοποιήσει κατευθείαν τις εθνικές τράπεζες.

"Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο και το υποστηρίζω και εγώ" σημείωσε ο κ. Rajoy, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν εξωτερικές διασώσεις ισπανικών τραπεζών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η ισπανική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Ζήτησε, όμως, και η Ευρώπη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι μία εξ αυτών πρέπει να είναι η κινητικότητα των εργαζομένων.

Στο 6,5% εκτινάσσεται η απόδοση του ισπανικού 10ετούς - Άνοδος και του ιταλικού
Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου ενισχύεται η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου καθώς η κρατικοποίηση της Bankia πυροδοτεί νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της ισπανικής οικονομίας.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται σήμερα κατά 16 μονάδες βάσης, στο 6,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, όταν η ΕΚΤ αναγκάστηκε να παρέμβει με μαζικές αγορές ομολόγων. Σημειώνεται ότι το 7% οδήγησε σε διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Σε ιστορικά υψηλά από τότε που συμμετέχει στην ευρωζώνη είναι και το spread του ισπανικού δεακετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, υπερβαίνοντας τις 500 μονάδες (5%).  
Σε υψηλότερα επίπεδα και το ιταλικό 10ετές, με την απόδοση στο 5,82% και το spread έναντι του bund στις 444,5 μονάδες.

Το πορτογαλικό δεκαετές διαπραγματεύεται με απόδοση 12,46%, με το spread στις 1.127 μονάδες βάσης.

Η Ισπανία αναμένεται να ανακεφαλαιοποιήσει την Bankia με κρατικά ομόλογα έναντι των μετοχών της, σύμφωνα με δηλώσεις Ισπανών αξιωματούχων το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, που μετά την εκτίναξη των δανείων κατά τη διάρκεια της φούσκας των ακινήτων, βρίσκεται πλέον με "κακά" στεγαστικά δάνεια που κάποιοι εκτιμούν στα 180 δισ. ευρώ.


Ισπανία: Με κρατικό χρήμα η στήριξη της Bankia
Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τα 19 δισ. ευρώ της κρατικοποίησης της Bankia με έκδοση κρατικών ομολόγων που θα δοθούν απευθείας στην τράπεζα, ώστε να παρακαμφθεί ο ακριβός δανεισμός από τις αγορές.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από την ΕΚΤ, φέρει τη Μαδρίτη να εκδίδει κρατικά ομολόγα τα οποία θα δώσει στην Bankia με αντάλλαγμα το μετοχικό της κεφάλαιο. Η τράπεζα θα μπορεί στη συνέχεια να καταθέσει τα ομόλογα αυτά ως collateral στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λάβει την απαραίτητη ρευστότητα.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή η Bankia -η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας- δήλωσε ότι το κράτος θα επενδύσει σε αυτήν περί τα 19 δισ. ευρώ. Ο κρατικός έλεγχος επί της Bankia θα ξεπεράσει το 90%.
Δίνοντας τα ομόλογα απευθείας σε αυτήν, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα μπορέσει να παρακάμψει τις αγορές, όπου τα επιτόκια βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας στους Financial Times.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, με τον τρόπο αυτόν η ΕΚΤ ουσιαστικά εξαναγκάζεται να εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που έχουν ήδη διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, ανθίστανται στις πιέσεις για νέα βοήθεια», αναφέρει το Reuters. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αντισταθεί. Αυτό είναι νομικό θέμα, αλλά τεχνικά είναι πιθανό» αναφέρει ο Jose Carlos Diez, οικονομολόγος της Intermoney Valores.

Το πρακτορείο Reuters, πάντως, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου της Ισπανίας, αναφέρει ότι η ΕΚΤ είναι πλήρως ενημερωμένη και δεν έχει αντιρρήσεις. "Συμβουλευτήκαμε στενά την ΕΚΤ σε αυτό το θέμα. Η λύση αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τη Γερμανία και την Ιρλανδία στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι η ΕΚΤ δεν θα προβάλει ενστάσεις" δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η μετοχή της τράπεζας, πάντως, σήμερα επέστρεψε σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά 26%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/702400/ArticleNewsWorld.aspx

______________________________________________

μου αρέσουν οι προειδοποιήσεις!
"προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης εάν δεν μειώσει το έλλειμμά της. "

μου αρέσουν επίσης οι "εσωτερικές" διασώσεις ταυτόχρονα με προτροπές για πανευρωπαϊκή ανακεφαλαιοποίηση μέσω μηχανισμού διάσωσης

υ.γ. με τη Βανκια και τη Καταλούνια, η Ισπανία δείχνει να παίρνει κεφάλι μέσα σε ένα μόλις 10ήμερο, η Ελλάς πως θα αντιδράσει;;;

No comments: