25.6.12

«Βουτιά» 6,84% στο Χ.Α. - 566,79 - Πτώση 14% για τράπεζες

Η άνοδος που είχε προηγηθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και δεν βελτίωσε την χαμηλή ψυχολογία, αλλά και την “ποιότητα” της πλειονότητας των παικτών που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α.

Έτσι το μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων – εκτιμήσεων – δηλώσεων – εκθέσεων ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, όταν μάλιστα και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δείχνει να επιβαρύνεται σημαντικά.
Έτσι μετά την ασθένεια των κ.κ. Σαμαρά και Ράπανου και την απουσία τους από τις Βρυξέλλες (ο κ. Παπούλιας τελικά θα είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο Κορυφής.

Η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει να ζητάει περισσότερη βοήθεια και να κινηθεί γρήγορα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν, σε αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης της από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους,“Πάγο” σε τυχόν προσδοκίες για εξελίξεις όσον αφορά την αναδιαπραγμάτευση του Ελληνικού προγράμματος έβαλε και η Γερμανία διά του εκπροσώπου της Καγκελαρίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο εκπρόσωπος Steffen Seibert δήλωσε πως η Ε.Ε. πιθανότατα δεν θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για να δει πόσο αποτελεσματικά έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα και στη συνέχεια να δώσει αναφορά.

Η Γερμανική αντίσταση στην Τραπεζική ενοποίηση και σε ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων είναι το βασικό εμπόδιο για την αντιμετώπιση της Ευρωκρίσης και μπορεί να μετατρέψει τη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας σε φιάσκο, καταγγέλλει ο George Soros. “Ακόμη και εάν αποφευχθεί ένα μοιραίο ατύχημα, η διάσπαση ανάμεσα σε Χώρες δανειστές και οφειλέτες θα ενταθεί και οι Χώρες της Περιφέρειας δεν θα έχουν καμία πιθανότητα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους γιατί το γήπεδο θα είναι εναντίον τους”, αναφέρει.

"Επενδυτές, μην τρέφετε αυταπάτες. Μην περιμένετε η επικείμενη Σύνοδος να δώσει την οριστική λύση στην κρίση", εκτιμούν οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, προειδοποιώντας παράλληλα πως... έρχεται νέα περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας."Στον δρόμο προς την πλήρη καταστροφή κινείται η Ευρώπη. Μην τρέφετε αυταπάτες για την αδυναμία των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Ολόκληρη η Ευρωζώνη είναι αφερέγγυα...".

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιγράψει τη δεινή - όπως εξηγεί - κατάσταση της Ευρώπης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν η Phoenix Capital.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τα προβλήματα χρέους δεν είναι προνόμιο μόνο της Ελλάδας. Πρόκειται για πρόβλημα συστημικού μεγέθους πλέον, αν αναλογιστεί κανείς πως η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στη Γερμανία αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο... 75%.

Ακόμη πιο δυσμενής είναι η θέση της Γαλλίας, όπου η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 80% (84%).
Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου επικαλούνται παλαιότερη δήλωση του Axel Weber (όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της Bundesbank, προτού αντικατασταθεί από τον Jens Weidmann), σύμφωνα με την οποία το πραγματικό χρέος της Γερμανίας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ, λόγω των αυτοχρηματοδοτούμενων υποχρεώσεων (unfunded liabilities) του Βερολίνου (!)

Από την άλλη, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε “BB+” από “ΒΒΒ-“ προχώρησε η Fitch, δίνοντας αρνητικό outlook. Σημειώνεται ότι η Fitch είναι ο τρίτος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε καθεστώς “junk”.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος υποστηρίζει πως η υποβάθμιση αποδίδεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα κεφάλαια που ενδέχεται να χρειαστούν οι Κυπριακές Τράπεζες λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη Cyprus Popular Bank. “Η Fitch εκτιμά ότι οι Κυπριακές Τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές ενέσεις ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ) καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα Κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η Κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην υποβάθμιση της Fitch, το Χ.Α.Κ. αντέδρασε με απώλειες που ξεπέρασαν το 7%.
Όμως και δηλώσεις από γ.σ. εισηγμένων, αν μη τι άλλο, έδωσαν τροφή για αρνητικούς συνειρμούς (!)

Την απόσχιση του Ελληνικού κλάδου παραγωγής, εμπορίας, διανομής και πώλησης της εταιρείας και την εισφορά του σε 100% θυγατρική εταιρεία, ανακοίνωσε η Coca-Cola. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Λόης, ανέφερε ότι οδηγεί στη βελτιστοποίηση της οργανωτικής δομής και μετά από αυτήν η εισηγμένη θα έχει ως στόχο να συντονίζει τον όμιλο σε 28 Χώρες.

O Γ. Ανωμερίτης, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στην γενική συνέλευση, προτρέπει “να διατηρηθεί το Ευρωπαϊκό Λιμενικό μοντέλο, που θέλει τη διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου υπό τον έλεγχο του Κράτους, της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των χρηστών του χώρου της ναυτιλιακής και Λιμενικής Βιομηχανίας” και “να αναδιαταχθεί σε ένα νέο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο το σύνολο των Λιμενικών Επιχειρήσεων και Ταμείων”. Για το πρώτο είναι βέβαιη η αντίθεση των Ευρωπαίων που θέλουν τάχιστα αποτελέσματα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και αν συνυπολογιστεί η σημαντική άνοδος που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητή η εικόνα γενικής εκποίησης, που συμπεριέλαβε όλο, σχεδόν, το εύρος του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,84% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 7μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 7/11/2011 (-6,92%).
Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό κλάδο, όπου ο κλαδικός του δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,88% που είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/10/2011 (-16,85%).

Και όλα αυτά με έναν ιδιαίτερα πενιχρό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συενδριάσεων).
Η σημερινή διευρυμένη διάλυση των αποτιμήσεων, όχι μόνο “κούρεψε” το μεγαλύτερο κομμάτι από το μετεκλογικό ράλι (στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 560,26 μονάδες), αλλά επέπεσε επί “δικαίων και αδίκων”, καθώς σημαντικός αριθμός μετοχών κλήθηκε να χάσει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ (!!!)

Τεχνικά, ο Δείκτης έκλεισε οριακά ψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημέρων (565 μονάδες), ενώ σχετικά χαμηλότερα εντοπίζεται ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών (535 μονάδες), καθοδική διάσπαση του οποίου θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βασικό γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικότατα, κλίμα, διαθέσεις, ψυχολογία και τεχνικές ενδείξεις, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 565, 550 και 535 μονάδες.
Αντίστοιχα το επόμενο επίπεδο στήριξης για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 είναι οι 206 - 205 μονάδες, πριν επιστρέψουν τα ιδιαίτερα αρνητικά σενάρια.

Μεταφερόμενοι “εκτός των τειχών”, ασφαλώς και εδώ τα μηνύματα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα θετικά.

Η Ισπανία ζήτησε και επισήμως βοήθεια σήμερα από την ΕΕ μέχρι 100 δισ. ευρώ για τις Τράπεζές της, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker αναφέρει ότι το τελικό ποσό της βοήθειας θα τεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των Τραπεζών καθώς και για να δημιουργήσει ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας. Επιβεβαίωσε ακόμη την πρόθεσή του να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για το πακέτο, τις πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου θα ξέρουμε μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σχεδιάζει να ανακοινώσει μαζική υποβάθμιση των Ισπανικών Τραπεζών σήμερα, πιθανότατα μετά το κλείσιμο της Αμερικανικής Αγοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα “Expansion”, η οποία επικαλείται Τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το μεγαλύτερο μέρος του Τραπεζικού κλάδου αναμένεται να τοποθετηθεί σε “junk”, ενώ μόνο οι μεγαλύτερες Τράπεζες αναμένεται να το αποφύγουν (Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και CaixaBank), κατά την εφημερίδα.

Κακή η εικόνα στις διεθνείς Αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX, αν συνεχιστούν οι πιέσεις, σαν επόμενη στήριξη δείχνει το ψυχολογικό όριο των 6100 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου μπορεί να επιφέρει σημαντικό “sell off” από χαρτοφυλάκια που θα προχωρήσουν σε κινήσεις “stop loss”.

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν το Μαϊο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος 369000.Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών θα διαμορφωθούν τον Απρίλιο στις 346000.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ και ειδικά η κατάσταση στην Αγορά εργασίας, αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τις Αγορές από την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δήλωσε στο CNBC ο Jim O’Neill της Goldman Sachs. Η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε το Μάιο μόνο 69000 θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 8,2%. "Η Ευρώπη δεν κυβερνά όλο τον κόσμο", σημείωσε.

Για τον S&P 500, πάρα πολλά θα παιχτούν στην ζώνη στήριξης 1310 – 1308 μονάδες. Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1332 μονάδων, δεν έχουν λόγους ανησυχίας όσοι διατηρούν θέσεις “short”.

Στην περίπτωση του Dow Jones, αν χαθούν οι 12480 μονάδες, μία τελευταία “μάχη” θα δοθεί στην ζώνη 12440 – 12430, πριν επικρατήσουν οι πωλητές.

Μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12620 μονάδων, ο εν λόγω δείκτης βγαίνει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, "Όταν ανάψουν κόκκινα φώτα στο πιτ λέιν σταματάς” είναι μία από τις γνωστές ατάκες που έχει πει ο Kimi Raikkonen και σήμερα, πραγματικά, άναψαν κόκκινα φώτα στο ταμπλώ του 20αρη και σταμάτησε κάθε ανοδική διάθεση, ενώ δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος (!)

Απώλειες μεγαλύτερες του 18% για την ΔΕΗ και την Alpha Bank, του 16% για την Eurobank, του 14% για τον ΟΤΕ, του 13% για Ελλάκτωρα και Εθνική και του 12% για Πειραιώς, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 565,36 μονάδες και έκλεισε στις 566,79 με απώλειες 6,84%, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 41 εκατ.

Απαράδεκτη η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 11% (!!!)

Από τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών, μόνο ο Αστέρας κράτησε τα προσχήματα.  

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/709231/ArticleMarketComment.aspx

No comments: