28.6.12

Πάνω από το 7% η απόδοση των ισπανικών ομολόγων

Το επικίνδυνο όριο του 7% ξεπέρασε εκ νέου η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων, ενώ η Ιταλία είδε το κόστος δανεισμού της στη σημερινή δημοπρασία να αυξάνεται, καθώς έχει κατέβει σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η Ιταλία άντλησε σήμερα ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου έως 5,5 δισ. ευρώ, με αυξημένο όμως επιτόκιο, στη δημοπρασία ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας.
Συγκεκριμένα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε δεκαετή κρατικά ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6,19% έναντι 6,03% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,28 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 1,4 το Μάιο.
Η Ρώμη άντλησε άλλα 2,5 δισ. ευρώ από τα πενταετή ομόλογα, το επιτόκιο των οποίων ανήλθε σε 5,84% από 5,66% που ήταν στη δημοπρασία του Μαΐου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,54 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 1,35 το Μάιο.
Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε έναν γενικό οδικό χάρτη για τη δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση και είναι πιθανόν να αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε τα αιτήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας να αποφασισθεί άμεση δράση για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, όπως και τις προτάσεις τους, που υποστηρίζονται από τη Γαλλία, για την κοινή ανάληψη από τις χώρες της ευρωζώνης της ευθύνης για τα χρέη τους.
Σήμερα, το Βερολίνο μετρίασε περαιτέρω τις προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής, με γερμανική κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο να δώσουν τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Το ζήτημα της προόδου στο θέμα της δημοσιονομικής ένωσης δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια ημέρα», σημείωσε η πηγή.
Αναφορικά με την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, η πηγή προειδοποίησε «κατά της πρόκλησης υπερβολικού πανικού». Όπως είπε, η Γερμανία πιστεύει πως η ΕΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα υπό την μορφή των δυο μηχανισμών διάσωσης, του EFSF και του ESM, για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF και ο διάδοχος, ο μόνιμος μηχανισμός ESM να συμβάλλει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων των κρατών- μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτελείται σε εθνικό επίπεδο.
Πάντως, σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως Παρίσι και Βερολίνο έχουν καταλήξει σε μια ευρεία επί της αρχής συμφωνία για τη λήψη μέτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμα διασαφηνίσει τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα βήματα για τη σταθεροποίηση των πιο εύθραυστων οικονομιών της ευρωζώνης, ανέφερε ο Ολάντ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε για την ανάπτυξη, ευτυχώς η Μέρκελ κινήθηκε προς την κατεύθυνση που ήθελα», είπε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πριν επιβιβαστεί στο τρένο για τις Βρυξέλλες. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως υπάρχει συμφωνία και για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σημειώνοντας ωστόσο πως «χρειαζόμαστε άλλη μία (συμφωνία) για τη σταθεροποίηση».
«Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις, είναι φυσιολογικό», είπε και υπογράμμισε τη σημασία ανάληψης δράσης για τη στήριξη των χωρών που το χρειάζονται, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2202083

No comments: