15.6.12

Χρεοκοπία της Ιαπωνίας προβλέπει πρώην σύμβουλος του Σόρος

Να επενδύουν σε δολάρια και άλλα νομίσματα ισχυρών ανεπτυγμένων κρατών, επειδή η Ιαπωνία μπορεί να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συστήνει στους επενδυτές ο Τακέσι Φουτζιμάκι, πρώην σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, η Ιαπωνία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει γρηγορότερα από την Ευρώπη, ακόμη και μέσα στην επόμενη πενταετία, γι' αυτό και συστήνει στους Ιάπωνες να επενδύουν σε προϊόντα με ρήτρα ξένου νομίσματος, όπως το αμερικανικό δολάριο, το ελβετικό φράγκο, η στερλίνα, τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά.
Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, θα ανέλθει στο 245,6% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας το 2014, από 67,3% του ΑΕΠ το 1984, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Φουτζιμάκι εκτιμά ότι με το γιγαντιαίο χρέος που έχει συσσωρεύσει η Ιαπωνία, μια λεπτή βελόνα ή ακόμη και ένα ελαφρύ αεράκι θα ήταν αρκετό για να σπάσει η «φούσκα». Μάλιστα, τον ρόλο αυτό θα μπορούσαν να παίξουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει έξοδος από την ιαπωνική κρίση», επισημαίνει και προσθέτει: «Η μόνη επιλογή που έχει πλέον η Ιαπωνία είναι είτε να χρεοκοπήσει είτε να τυπώσει χρήμα οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=112881138

No comments: