26.6.12

Ιταλία: Υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής

Οι πωλήσεις λιανικής της Ιταλίας υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 1,6% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς οι κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης μείωσαν τις αγορές τόσο σε τρόφιμα και άλλα αγαθά όσο και σε υπηρεσίες, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Η πτώση, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ ετών, ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την μέση μηνιαία πρόβλεψη για πτώση 0,2% σε δημοσκόπηση αναλυτών του Dow Jones Newswires. Οι πωλήσεις λιανικής στην Ιταλία σε μη προσαρμοσμένους όρους υποχώρησαν 6,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, ανακοίνωσε η Istat.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ιταλική καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε σε νέο χαμηλό τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ακόμη πιο κάτω από αυτό του Μαΐου, σύμφωνα με την έρευνα της Istat. Ακόμη, οι πρόσφατα εισαχθέντες φόροι για την ακίνητη περιουσία αναμένεται να πλήξουν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.

Σε μια ένδειξη ότι οι Ιταλοί περιμένουν για ευκαιρίες, οι πωλήσεις στα μικρότερα καταστήματα υποχώρησαν 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι πωλήσεις σε μεγαλύτερα καταστήματα υποχώρησαν 4,3%, σύμφωνα με την Istat. Οι πωλήσεις φαρμακευτικών ειδών, υποδημάτων και ειδών ρουχισμού, κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση, δήλωσε η Istat.

Αν και γενικώς τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις, οι νεότεροι Ιταλοί έχουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ανεργίας.

© Dow Jones Newswires


No comments: