26.6.12

Bloomberg: Άδοξο τέλος για τις φιλοδοξίες της Deutsche Telekom στη ΝΑ Ευρώπη

Η Deutsche Telekom είχε αγοράσει μερίδιο του ΟΤΕ πριν από τέσσερα χρόνια, με υποσχέσεις προς τους μετόχους της ότι η υψηλή ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη θα αντιστάθμιζε την επιβράδυνση στη Γερμανία. «Αυτή η επίθεση τώρα μετατρέπεται σε μία οπισθοχώρηση», γράφει το Bloomberg, καθώς ο ΟΤΕ πουλά μονάδες του στην περιοχή για να επιβιώσει.

Έπειτα από την πώληση του 20% του πρώην τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου της Σερβίας, ο ΟΤΕ αναζητά τώρα αγοραστή και για τη βουλγαρική μονάδα του.

Τα έσοδα θα βοηθήσουν να καλυφθεί ένα χάσμα 800-900 εκατ. ευρώ στο σχέδιο αναχρηματοδότησης του ομίλου, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει.

«Στην πραγματικότητα, δεν είχαν καμία ελπίδα. Η επιχείρηση είναι ακόμα εκεί, όμως, η φαντασία της ανάπτυξης δεν υπάρχει. Ως επενδυτής, κανείς πρέπει να αναρωτηθεί: ‘Που πήγαν τα χρήματά μου;», εξηγεί στο πρακτορείο ο Heinz Steffen, αναλυτής της Fairesearch GmbH’s.

Η Deutsche Telekom ξόδεψε συνολικά 4 δισ. ευρώ για το 40% του ΟΤΕ από το 2008. Καθώς η μετοχή του οργανισμού υποχωρούσε, οι Γερμανοί προχώρησαν σε διαγραφές αξιών 2,6 δισ. ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ έχει χάσει το 90% της αξίας της αφότου η Deutsche Telekom άρχισε τις αγορές της. Από τις αρχές του έτους, σημειώνει πτώση 38%, με την αποτίμησή της στα 877 εκατ. ευρώ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=114805

No comments: