28.6.12

Φινλανδία: Προτείνει ο ESM να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα κρατών με προβλήματα

Μία νέα πρόταση καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος Κορυφής. Με ανακοίνωσή του, ο Jyrki Katainen αναφέρει πως τα κράτη της ευρωζώνης που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές θα μπορούσαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα, με την εγγύηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από τη φορολογία, τα οποία θα μπορούσαν να αγοράζουν στην πρωτογενή αγορά οι μηχανισμοί στήριξης με παρεμβάσεις.

«Είναι ένα πρακτικό βήμα, τα ευάλωτα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα για να έχουν πρόσβαση στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια» αναφέρει ο Φινλανδός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Τα καλυμμένα ομόλογα στηρίζονται από κρατικά περιουσιακά στοιχεία ή συγκεκριμένα έσοδα από τη φορολογία που έχουν ορισθεί για την εξυπηρέτηση αυτών των τίτλων. Αυτό έκανε η Φινλανδία κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο του 1990 και είναι μία συνήθης πρακτική για τις τράπεζες στις μέρες μας»

Και συμπληρώνει: «Το ESFS και το ESM θα μπορούσαν να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν στην πρωτογενή αγορά για να διευκολύνουν την επιτυχή έκδοση των καλυμμένων ομολόγων από τα εν λόγω κράτη. Αυτό, σε συνδυασμό με ισχυρή πολιτική από τα συγκεκριμένα κράτη, θα ήταν σημαντικά για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/709990/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: