28.6.12

Νίκη Obama στο ανώτατο δικαστήριο για τη μεταρρύθμιση της υγείας


Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε κατά πλειοψηφία ως συνταγματικό πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Obama για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το δικαστήριο με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά αποφάσισε πως το Κογκρέσο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη φορολογία, έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από τους πολίτες να ασφαλιστούν ή να πληρώσουν πρόστιμο. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναγκάζονται πλέον να καλύψουν ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Με την απόφασή αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη 30 εκατ. Αμερικανών πολιτών.
Ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε προβλήματα με την επέκταση του Medicaid, ωστόσο δέχεται την εφαρμογή της με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να μην απειλεί τις πολιτείες με παρακράτηση των χρημάτων που προορίζονται για το πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε αυτήν. 

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως μία μεγάλη νίκη για τον Barack Obama έναντι των ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου ενώ αποτρέπει και την εμφάνιση προβλημάτων σε νοσοκομεία, ιατρεία και για εργαζομένους οι οποίοι προετοιμάζονται τα τελευταία δύο χρόνια για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1543909

No comments: