28.6.12

Schaeuble: Πότε θα μπούμε στην κουβέντα για ευρω-ομόλογο *Διαψεύσεις Βερολίνου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε στην Wall Street Journal ότι ο Βερολίνο ίσως να είναι πρόθυμο να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’όσο αναμένεται στην αποδοχή της κοινής ευθύνης για το χρέος της ευρωζώνης και να στηρίξει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν ορισμένες κυβερνήσεις στην περιφέρεια, σύμφωνα με όσα επικαλείται η εφημερίδα.

O κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε πως η Γερμανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους, αμέσως μόλις το Βερολίνο πειστεί ότι το μονοπάτι προς την εγκαθίδρυση κεντρικού ευρωπαϊκού ελέγχου στις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών έχει γίνει μη αναστρέψιμο. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι κοινή οικονομική πολιτική θα είναι μη αναστρέψιμη και καλά οργανωμένη. Δεν θα υπάρξει κοινή εγγύηση χρέους χωρίς κοινή οικονομική πολιτική».

Είμαστε πρόθυμοι να φτάσουμε όσο μακριά απαιτείται προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία για την Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Πάντως πολύ γρήγορα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι ο υπουργός έκανε τις παραπάνω δηλώσεις. Οι αγορές αντέδρασαν προς στιγμήν με αισθητή ανατροπή τάσεων όταν έγινε γνωστή η παραπάνω συνέντευξη.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/710014/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: