30.7.12

Κύπρος: «Προσπαθούμε ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός» - Διαφωνίες μεταξύ Λευκωσίας - τρόικας

Στην ελαχιστοποίηση του πόνου από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα στοχεύει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή. Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι «ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός», δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.
Πρέπει πρώτοι εμείς να σκεφτούμε ότι «κάποιες μικρές θυσίες πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου», είπε ο κ. Σιαρλή σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της τρόικας με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέτρα θα προκαλέσουν πόνο.
Ο Κύπριος υπουργός επανέλαβε πάντως ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών και σημείωσε ότι το σύστημα της χώρας του στηρίζεται στον κοινωνικό διάλογο και ότι για οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να προηγηθούν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.
Αν συμφωνήσουμε για εξοικονόμηση συγκεκριμένου ποσού μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, μπορούμε να συζητήσουμε και εναλλακτικές προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε με τους κοινωνικούς εταίρους, είπε.
«Αποτελεί δέσμευση να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν», κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215675


Παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Λευκωσία και τρόικα, μετά το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όπως συνάγεται από δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος μετέχει στην υπουργική επιτροπή που συνομιλεί με την τρόικα.
Σύμφωνα με τον κ. Συλικώτη, ο οποίος μιλούσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ "Πρόσωπο με Πρόσωπο", η κυβέρνηση διαφώνησε με τις προσεγγίσεις των εκπροσώπων της τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, περικοπές μισθών και για μη καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε «εγκληματικό» να δημιουργείται η εικόνα ότι «η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται υπό κατάρρευση».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215760

No comments: