31.7.12

Σταϊκούρας: «Σε οριακό σημείο τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο».

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος, όπως εξήγησε, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχει εκκρεμότητα με την καταβολή της προβλεπόμενης από τη δανειακή σύμβαση δόσης, για την οποία, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει διαβεβαίωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «θα βρεθεί λύση».
Ο κ. Σταϊκούρας, αναλύοντας την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο».
«Αυτό που μας απασχολεί, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχουμε βρει που συνίσταται σε «ένα πρόγραμμα εκτός στόχων, ύφεση πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, σχεδόν διπλάσια η ανεργία και πάνω από 54% στα νέα παιδιά».
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και υποστήριξε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πακέτο που θα φέρει ανάταση και ανάπτυξη.
«Συνεκτιμούνται οι πολιτικές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει τις ελάχιστα δυνατές επιβαρύνσεις στο σκέλος των συντάξεων», είπε, ενώ, όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό με θρησκευτική ευλάβεια τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών και δεύτερον να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί ή έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να κάνουμε.
Τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε, θα πρέπει να έχουμε κανονίσει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, να έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.
Ο κ. ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε επίσης συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο τη συμφωνία Πειραιώς - ΑΤΕ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/07/2012_454721

____________________________________________

συγκρίνετε τη παραπάνω απόδοση των λόγων του Σταϊκούρα με αυτή (στα αγγλικά)

No comments: