30.7.12

Δύσκολη η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών σήμερα


Απλώσαμε τον τραχανά", ισοδύναμων, εναλλακτικών μέτρων και επισημάνσεων, ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα, η οποία ολοκληρώθηκε. Όλα θα τεθούν υπόψη των αρχηγών το απόγευμα.
Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέστησαν σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί σήμερα απόφαση, και ότι αυτό που γίνεται είναι η παρουσίαση των μέτρων και η χονδρική καταμέτρησή τους, ούτως ώστε οι παρεμβάσεις να φθάσουν σε αξία τα 11,5 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν επίσης ότι σήμερα έγινε αντιληπτό ότι καθώς οι προηγούμενες παρεμβάσεις σε συντάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί, ήταν λάθος ο τρόπος υπολογισμού του νέου «ψαλιδιού» και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το συνολικό πλαφόν της σύνταξης ενδεχομένως να διαμορφωθεί στα 2.750 αντί για 2. 400 ευρώ.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησαν να εννοηθεί ότι επιμένουν στο θέμα της λήψης μέτρων εντός τεσσάρων και όχι δύο ετών.

Το ίδιο ανέφεραν και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας όμως ότι σκοπός τους είναι να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ (από μόνιμες περικοπές δαπανών) και να ονοματιστούν ενώ η απόφαση για την εφαρμογή τους σε διετία ή τετραετία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Στην πρωινή σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα υποδεχθούν τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζισωκράτη οι οποίοι το Σαββατοκύριακο οριστικοποίησαν τις αντοιπροτάσεις τους για το πακέτο μέτρων.
Μετείχαν επίσης, οι Σάκης Παπαθανασίου από ΔΗΜΑΡ και Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1573312

No comments: