23.7.12

Το χάσμα Βορρά - Νότου διευρύνεται στην Ευρώπη

Reuters
Η μία χρεωμένη χώρα επέβαλε άνευ προηγουμένου λιτότητα και θα αναδιαρθρώσει τις τράπεζές της. Η άλλη έκανε ελάχιστα και ετοιμάζεται να ανακαλέσει και κάποια από αυτά. Ποια από τις δύο πληρώνει σχεδόν μηδενικούς τόκους για το χρέος της;
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, θα διερωτάται τι πρέπει να κάνει για να περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας του προτού αυτό την οδηγήσει σε χρεοκοπία. Πιο βόρεια, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η χώρα είναι σε ελάχιστα καλύτερη κατάσταση, μπορεί να πιστεύει πως οι αγορές μπέρδεψαν τη Γαλλία με τη Γερμανία. Ανεξάρτητα από το ποια μέτρα παίρνουν οι χώρες της Ευρωζώνης -μεμονωμένα ή όλες μαζί- το χάσμα ανάμεσα στις οικονομίες του Βορρά και εκείνες του Νότου διευρύνεται. Γίνεται δηλαδή το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Οι επενδυτές χαράσσουν μια διαχωριστική γραμμή στις Αλπεις και στα Πυρηναία», σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Μακ Γκιρ της Rabobank, αναφερόμενος στο παράδοξο των δύο χρεωμένων χωρών που αντιμετωπίζονται από τις κεφαλαιαγορές σαν να ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους.
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έχουν υπερβεί εκ νέου το 7%, η Ισπανία ενδέχεται να βρεθεί σύντομα εκτός αγορών. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γαλλία, της οποίας το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο κατά περίπου 500 μονάδες βάσης. Την Πέμπτη μπήκε σε αρνητικό πρόσημο η απόδοση στο βραχυπρόθεσμο χρέος της Γαλλίας. Η εικόνα έρχεται σε ραγδαία αντίθεση με εκείνη του Νοεμβρίου, όταν η Γαλλία θεωρείτο ο επόμενος αδύναμος κρίκος μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Οι λόγοι είναι πολλοί για την άνιση αυτή μεταχείριση: η Γαλλία έχει ελαφρώς ισχυρότερη οικονομία, η ιστορία της τη φέρνει πιο κοντά στη Γερμανία από πολιτικής απόψεως και οι πρόσφατες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ευνοούν. Παραμένει, πάντως, η πεποίθηση των επενδυτών πως η Γαλλία είναι η ασθενέστερη από τις χώρες του «πυρήνα».
Η Γαλλία παρουσιάζει επίμονα υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, η οικονομία της παραπαίει, διατηρεί στενούς δεσμους με Ιταλία και Ισπανία και ανελαστική αγορά εργασίας. Κι ενώ ο Ολάντ κατόρθωσε να διατηρήσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ, αυξάνοντας τους φόρους για τους πλούσιους, δεν έχει προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιμένουν οι αγορές μέχρι τον Νοέμβριο. Οταν οι περισσότερες χώρες στην Ευρωζώνη αυξάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης, ο κ. Ολάντ τη μείωσε. Δεν έχει, όμως, βρει πώς θα εξοικονομήσει 33 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Το πως τίποτε από όλα αυτά δεν επιβαρύνει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας οφείλεται στο ότι οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις για τα χρήματά τους.
Και εφόσον δεν μπορούν να χωρέσουν όλα τα χρήματα στη Γερμανία, στο τελευταίο πιόνι στο ντόμινο της Ευρωζώνης, πολλοί επενδυτές αναγκάζονται να αγνοήσουν τις ελλείψεις της Γαλλίας και να επεκτείνουν με τόλμη τον χώρο στον οποίο επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. «Η αγορά ομολόγων της Γαλλίας είναι το μικρότερο από δύο κακά», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Σνάουτζ, αναλυτής της Commerzbank. Καθοριστικός παράγοντας είναι τα μη συμβατικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ. Η χορήγηση σχεδόν ενός τρισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα υπό τη μορφή τριετών δανείων ενεθάρρυνε τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα του ιταλικού και του ισπανικού Δημοσίου το α΄ εξάμηνο του έτους. Οταν οι τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας αγόραζαν επισφαλή ομόλογα, οι γαλλικές τράπεζες τα ξεφορτώνονταν εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους. Την Πέμπτη οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους που εξέδωσαν οι ασφαλέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Αναζητώντας, έτσι, ικανοποιητικές αποδόσεις, πολλοί επενδυτές στράφηκαν στα γαλλικά ομόλογα. Στον αντίποδα, η πεποίθηση των επενδυτών πως οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης μπορεί να αποχωρήσουν πλήττει την Ισπανία. «Η Ευρωζώνη χωρίς τη Γαλλία είναι πραγματικά κάτι που προϋποθέτει καλπάζουσα φαντασία», επισημαίνει ο Σνάουτζ της Commerzbank. Πολλοί επενδυτές εκτιμούν, πάντως, πως το ράλι των γαλλικών ομολόγων θα αποδειχθεί παροδικό, αν επιδεινωθεί περαιτέρω η κρίση χρέους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_22/07/2012_489816

No comments: