18.7.12

Εφιαλτική αριθμητική ή το πώς πέφτει έξω το ΔΝΤ...

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ
Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι για ακόμη μια φορά δραματική για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ, χωρίς φυσικά να παραδέχεται τις ευθύνες για τη βαθιά ύφεση και την καλπάζουσα ανεργία, αναθεωρεί αρνητικά τις προβλέψεις του και ουσιαστικά λέει ότι η χώρα είναι «μέσα» άλλα 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για έλλειμμα 4 δισ. ευρώ φέτος αντί για αρχική πρόβλεψη 2 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να βρει λύσεις να εξοικονομήσει 11,6 δισ. για τη διετία 2013-14. Τη ίδια στιγμή αναζητεί ισοδύναμα για για τα ειδικά μισθολόγια που κοστίζουν ετησίως 5,9 δισ. ευρώ και αποτελούν το 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Και αφορούν 156.282 ένστολους, 22.245 γιατροούς ΕΣΥ, 11.920 καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, 4.215 δικαστικούς και 885 διπλωμάτες. Οι μισθοί κυμαίνονται από 2.000 έως 6.500 ευρώ.
Οσον αφορά το χρέος το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, έναντι 165,4% το 2011. Η εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με την προηγούμενη είναι υψηλότερη κατά 9,4% για το 2012, κατά 10,1% για το 2013 και κατά 4,6% για το 2011.
Φυσικά, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού. Μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση πως λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ολόκληρη η Ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων. Φυσικά αυτή την κλιμάκωση τη χρεώνει και στα προβλήματα των τραπεζών στην Ισπανία.
Ομως, κάποιος θα πρέπει να διαβάσει και την έκθεση με τίτλο «Ετσι καταστρέψαμε την Ελλάδα». Συγκλονιστική ομολογία για τη «συνταγή» που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή περιλαμβάνεται σε έκθεση-σοκ κορυφαίου εμπειρογνώμονα του ίδιου του ΟΟΣΑ, που είχε επισκεφθεί αρκετές φορές για τον σκοπό αυτό την Ελλάδα. Ο Ρεζά Λαχιτζί, οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ύστερα από συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους, συνέταξε πριν από μερικούς μήνες την έκθεση υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Επανεξέταση του κράτους». Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ερευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών αναρτήθηκε ένα σχετικό κείμενό του υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τα λάθη που κάναμε στην Ελλάδα». Σε αυτό εξηγεί και αποδεικνύει, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη, γιατί απέτυχε το Μνημόνιο.
Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, δόθηκε «λάθος φάρμακο στον λάθος ασθενή», με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται σε επικίνδυνη κοινωνική κρίση. «Το πρωτόγνωρης αυστηρότητας πρόγραμμα καταστρώθηκε με μια λογική τυχαίων μειώσεων για παράλογους στόχους» αποφαίνεται, ενώ για το δεύτερο Μνημόνιο με το πλάνο των 130 δισ. γράφει χαρακτηριστικά ότι «εκπονήθηκε και υπογράφηκε από μια εξαντλημένη κυβέρνηση». Ακόμη και για τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεραίνει ότι «το Δημόσιο δεν έχει δυσανάλογα πολλούς υπαλλήλους, αντίθετα με την εντύπωση που επικρατεί». Κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο, «όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει καμιά αμφιβολία στους υπευθύνους που καθορίζουν τον ρυθμό των αλλαγών. Είναι επείγον να αναγνωρίσουν σήμερα τα λάθη τους και να τροποποιήσουν αναλόγως τις πράξεις τους».
Ομως, τα στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότεροι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ και ενισχύθηκαν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία. Το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά για την Ευρωζώνη, είναι κόλαφος.
Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,3%, (δηλαδή 0,1 μονάδα λιγότερο απ’ όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο) και κατά 0,8% το 2013 (μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).
Για την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Ετσι, αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξή της για φέτος στο 1% και στο 1,4% για το 2013.
Οσον αφορά τη Βρετανία –χώρα εκτός Ευρωζώνης– το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της πρόβλεψής του.

No comments: