2.7.12

«Μπλόκο» Φινλανδίας, Ολλανδίας στην αγορά ομολόγων από ESM - Ποιος νίκησε είπαμε;;; - Ifo: Απειλείται η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας - Νέο ρεκόρ ανεργίας στην ευρωζώνη

Την πρόθεση της Φινλανδίας και της Ολλανδίας να μπλοκάρουν την αγορά κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση, παρά τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για τη στήριξη της ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες αναφορικά με τη χρήση των κεφαλαίων των ταμείων διάσωσης, EFSF και ESM.
Σε ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η αγορά ομολόγων από το ESM στη δευτερογενή αγορά θα απαιτούσε ομοφωνία, κάτι που φαίνεται απίθανο καθώς αντιτίθενται σε αυτό Φινλανδία και Ολλανδία.
Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα του θα αποφασίσει για την αγορά ομολόγων από τον ESM κατά περίπτωση και επανέλαβε ότι δεν αρέσει στην Ολλανδία η ιδέα της αγοράς ομολόγων.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203829


Για «τεράστιες πιέσεις» προς τη γερμανίδα καγκελάριο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κάνει λόγο ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, και προειδοποιεί ότι «απειλείται πλέον η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η Γερμανία διέσωσε τις τράπεζες της Βρετανίας και της Γαλλίας και ανέλαβε τα βάρη των τραπεζών της νότιας Ευρώπης. Αναφερόμενος στους επενδυτές, σημειώνει ότι οι αγορές ηρέμησαν, «έφθασαν σχεδόν σε σημείο ευφορίας», διότι, όπως λέει, «οι επενδυτές βρίσκονταν ένα βήμα από την άβυσσο και σώθηκαν».
Ο Γερμανός οικονομολόγος αποδίδει τις αποφάσεις της Συνόδου στην «τεράστια πίεση που ασκήθηκε στην Αγκελα Μέρκελ, τη μεγαλύτερη που έχει ασκηθεί μεταπολεμικά σε γερμανό καγκελάριο», αλλά και στην προσπάθεια ενοχοποίησης της Γερμανίας.
«Για να πάρουν τα χρήματά μας, μας κατηγόρησαν για αυτοκρατορικές βλέψεις και προειδοποίησαν για το μίσος που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των λαών. Η καγκελάριος δεν άντεξε στην πίεση και υπέκυψε», υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ifo και χαρακτηρίζει «λάθος» τη δημιουργία του EFSF.
«Οι Γερμανοί πολίτες, τα χρήματα των οποίων θέλουν να πάρουν, μπορούν πλέον να ελπίζουν μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο», σημειώνει ο κ. Ζιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203823

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία υπολογίζει ότι 17,56 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι το Μάιο, δηλαδή 88.000 περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Με το ποσοστό της ανεργίας της να φτάνει το 24,5%, η Ισπανία έχει και πάλι τους περισσότερους ανέργους στην Ευρώπη. Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αφορούν το Μάρτιο, όταν η ανεργία έφτανε το 21,9%.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203806

No comments: