30.7.12

Reuters: Ανοιχτό άφησε η Ισπανία το ενδεχόμενο διάσωσης - Διαψεύδει ο Σόιμπλε προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης - Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την Ισπανία το ΔΝΤ

Ανοιχτό, για πρώτη φορά, άφησε η Ισπανία το ενδεχόμενο να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ζητώντας χρηματοδότηση 300 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού της χώρας παραμείνει στα πρωτοφανή σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, έθεσε το ζήτημα επί τάπητος στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε, στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος της ευρωζώνης που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Εάν χρειαστεί, τα κεφάλαια διάσωσης θα προστεθούν στα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί να χορηγηθούν στην Ισπανία για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μειώσει επικίνδυνα τα διαθέσιμα κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης, και για το λόγο αυτό ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στον Ισπανό ομόλογό του ότι θα προτιμούσε το ενδεχόμενο της διάσωσης να συζητηθεί μετά την επικύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης (ESM) το προσεχές διάστημα.
«Ο ντε Γκίντος έκανε λόγο για 300 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος [διάσωσης], ωστόσο, η Γερμανία δεν αισθάνεται άνετα σε αυτή τη φάση με την ιδέα της διάσωσης», σημείωσε στο διεθνές πρακτορείο ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το ESM. Μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί, θα δούμε πού κυμαίνεται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και ίσως επανέλθουμε στο ζήτημα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215316

Τις εικασίες περί υπαγωγής της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται πρόγραμμα για τη Μαδρίτη.
«Οι ανάγκες για χρηματοδότηση της Ισπανίας βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο μεγάλες. Τα υψηλά επιτόκια είναι μεν οδυνηρά και δημιουργούν αναστάτωση, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος εάν πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις δανεισμού να πληρώσει κανείς λίγο περισσότερο», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο.
Δηλώνει, μάλιστα, πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Μαδρίτης σύντομα θα ανταμειφθούν, καθώς εκτιμά πως «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα έχει καλή επίδραση - και στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Σημειώνει εξάλλου πως η ισπανική κυβέρνηση έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και τις υλοποιεί. «Γι’ αυτό της οφείλουμε σεβασμό, διότι τα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντιδημοφιλή. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν τιμούν ακόμη αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό θα έρθει. Την αξιοπιστία την ανακτάς μόνο σιγά σιγά» καταλήγει ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215690

Στην αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του για την Ισπανία προχώρησε το ΔΝΤ δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, βάσει της οποίας αναμένεται μείωση 1,7% του ισπανικού ΑΕΠ για το 2012 και 1,2% για το 2013.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για την αυξημένη ανεργία στη χώρα.
«Οι εντάσεις στις αγορές ενδέχεται να κλιμακωθούν και να απειλήσουν την πρόσβαση στις αγορές» της Ισπανίας, προειδοποίησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα ζητώντας «μια έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της (ευρωπαϊκής) συνόδου (του Ιουνίου) και συνεχείς προόδους προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προκειμένου να ηρεμήσει το κλίμα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215509

No comments: