30.7.12

Ερευνα Reuters: Η ΕΚΤ θα επανεκκινήσει την αγορά ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά

Η πλειοψηφία των διαπραγματευτών στις αγορές χρήματος προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επανεκκινήσει την αγορά ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, πιθανώς ακόμη και την Πέμπτη, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείο Reuters. 
Eτσι, δεκαεννέα από τους 24 διαπραγματευτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα είπαν ότι η ΕΚΤ θα επανεκκινήσει σύντομα το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (SMP), με τους 10 από τους 19 ερωτηθέντες να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα το ανακοινώσει την Πέμπτη.
Έξι διαπραγματευτές προβλέπουν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει το Σεπτέμβριο, δυο ότι θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία και ένας δεν διευκρίνισε το πότε θα γίνει.
Οι διαπραγματευτές είπαν επίσης ότι η ΕΚΤ θα πείσει τα δυο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF και το ESM, να αγοράσουν κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, ωστόσο οι απόψεις τους διίστανται σχετικά με το πότε θα συμβεί.
Δεκαεπτά εκ των 24 διαπραγματευτών είπαν επίσης ότι η ΕΚΤ θα χορηγήσει στο μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, το ESM, άδεια πιστωτικού ιδρύματος. Ωστόσο, οι 20 από τους 24 ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ενεργητικό ιδιωτικού τομέα.
Οι διαπραγματευτές διχάζονται σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο γύρο πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTROs) και η πλειοψηφία εκτιμά ότι δεν θα προχωρήσει σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, όπως η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1777006&nt=103

No comments: