30.7.12

S&P: Βλέπει ύφεση 0,6% σε ευρωζώνη το 2012

Kατεβάζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη ο οίκος Standard & Poor's. Σε έκθεσή του προβλέπει ότι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει κατά 0,6% το 2012 και θα αναπτυχθεί μόλις 0,4% το 2013. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν μηδενική ανάπτυξη το 2012 και άνοδος 1% την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχει 40% πιθανότητα οι οικονομίες της ευρωζώνης να βυθιστούν σε ύφεση double-dip το 2013, ειδικά αν: (α) η ανώμαλη προσγείωση σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου, (β) μια σημαντική χώρα της ευρωζώνης χάσει την πρόσβαση στις αγορές ή (γ) η επιβράδυνση στην καταναλωτική ζήτηση είναι πιο έντονη.

Η έκθεση με τίτλο "The Curse Of The Three Ds: Triple Deleveraging Drags Europe Deeper Into Recession" σημειώνει ότι η απομόχλευση σε κράτη, νοικοκυριά και τράπεζες δημιουργεί αναπτυξιακό κενό. «Η διαδικασία απομόχλευσης βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια σε κάθε κλάδο και χώρα, αλλά γενικά αναμένουμε ότι θα απαιτήσει αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούνται σε ύφεση και ότι ο πυρήνας της Ευρώπης επηρεάζεται όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τα θεμελιώδη στοιχεία.

Η S&P κατεβάζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη Γαλλία στο 0,3% φέτος και στο 0,7% το 2013 (έναντι 0,5% και 1% της προηγούμενης εκτίμησης). Για την Ισπανία προβλέπει πτώση ΑΕΠ 1,7% φέτος και -0,6% το 2013. Για τη Μεγάλη Βρετανία η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3% φέτος, αλλά η εκτίμηση δεν είναι σίγουρη δεδομένων των τελευταίων ανακοινώσεων για την πορεία της οικονομίας στη χώρα. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/716534/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: