23.8.12

ΔΝΤ: ύφεση στην Ελλάδα έως το 2016 #OSI

Σχεδόν ένα μήνα θα μείνει η τρόϊκα στην Ελλάδα, καθώς χθες αποφασίστηκε στην έδρα του ΔΝΤ ότι η αποστολή θα φτάσει στην Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου και θα αναχωρήσει στις 28 του ίδιου μήνα. Αυτό καταδεικνύει και την σημασία που δίνει το Ταμείο στην συγκεκριμένη επίσκεψη, καθώς τόσο μακράς διάρκειας επισκέψεις συμβαίνουν σπάνια και βέβαια σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις (πχ. Αργεντινή). Την ίδια ώρα το ΔΝΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ύφεση στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι θα διαρκέσει μέχρι την αρχή του 2016. Ωστόσο η διαμάχη του ΔΝΤ με την ΕΕ για το Κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα εντείνεται, καθώς το Ταμείο θεωρεί τη διαδικασία αυτή αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίeς του kerdos.gr το ΔΝΤ, προετοιμάζει εντατικά την αποστολή στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Τόμσεν βρίσκεται στις καλοκαιρινές του διακοπές. Το κλίμα και η διάθεση για τη χώρα μας θεωρείται σημαντικά βελτιωμένο, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με την ελληνική κυβέρνηση.
Κύκλοι στην Ουάσινγκτον, εκτιμούν ότι η σημαντικότητα της έκθεσης της τρόϊκα για την Ελλάδα, επιβάλλει την ανάγκη κάποιων άμεσων και επειγόντων δράσεων από την ελληνική Κυβέρνηση, τέτοιων που θα άλλαζαν το κλίμα. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι κατ' ανάγκη πολλές. Μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, ή μια θεαματική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία θα έπειθε τους δανειστές, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και αποφασιστική, κάτι που θα "χρωμάτιζε" την έκθεση της τρόκας για το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν είναι αισιόδοξος...

Στο μεταξύ, συνέχιση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2015 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία έχει στα χέρια της σχετική μελέτη του ΔΝΤ και πρόσβαση σε κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ προβλέπει για την ελληνική οικονομία: ύφεση κοντά στο 7% για το 2012, στο 3,5% το 2013, στο 1,5% το 2014 και στο 0,5% το 2015.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά κρίνει εφικτή τη 2ετή παράταση του Μνημονίου χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ. Ωστόσο πληροφορίες του kerdos.gr, μιλούν για έσχατη παραχώρηση από πλευράς των δανειστών μας, μια παράταση το πολύ ενός έτους.





Το OSI και η διαμάχη

Την ίδια ώρα, η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, εντείνεται. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι με την παροούσα κατάσταση το χρέος της Ελλάδας δεν θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο, ενώ η ουσία της επίμονης άρνησης των ευρωπαίων σε μια τέτοια προοπτική, βρίσκεται στον φόβο ότι ένα haircut στον επίσημο τομέα (ΟSI) θα δημιουργούσε προηγούμενο διεκδίκησης και για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Αυτός και μόνος είναι ό λόγος, καθώς η ζημία τουλάχιστον για την ΕΚΤ από μια τέτοια κίνηση, θα ήταν ελάχιστη έως και μηδαμινή, δεδομένων των πολύ χαμηλών τιμών που τα ομόλογα αυτά αποκτήθηκαν από την Κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Για το ΔΝΤ η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί "κλειδί" για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα και για δικούς του καταστατικούς λόγους, αλλά και γιατί δεν μπορεί να δουλεύει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν βγαίνει...

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1787633&nt=103


[image]

http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444812704577605093351621990.html
__________________________________________________

όπως ακριβως φαίνεται από το γράφημα, προσγειωνόμαστε σε πιο λογικά πράγματα όσον αφορά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια
όποιος αμφέβαλε, τώρα θα βλέπει σίγουρα τη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ απλά και μόνο εάν ισχύσουν οι εκτιμήσεις
υπήρχε η οπτική επαφή με το ΤΟΙΧΟ, τώρα φτάνουμε

κατά συνέπεια, η συζήτηση πρέπει να επικεντρώνεται σε άλλα σημεία, το OSI, μια κίνηση της ΕΚΤ προς όλους είτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο "ομοίωμα" του Ταμείου Συνοχής

No comments: