31.8.12

Ζημιές ύψους 895 εκατ. ευρώ εμφάνισαν 218 εισηγμένες στο εξάμηνο

Ζημιές ύψους 895 εκατ. ευρώ εμφάνισαν 218 εισηγμένες στο εξάμηνο, με το 69% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα να εμφανίζουν ζημιογόνο αποτέλεσμα σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΕΠΕΥ.

Ο τζίρος των εισηγμένων παρέμεινε στάσιμος στα 37,88 δισ. ευρώ με τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρούν περαιτέρω κατά 12,3% στα 3,42 δισ. ευρώ.

Από τις 218 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει τους ισολογισμούς, οι 68 μόλις είναι κερδοφόρες και οι 150 ζημιογόνες. Από τις κερδοφόρες, 28 εταιρίες αύξησαν τα κέρδη τους, 33 εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 7 εταιρίες επέστρεψαν σε κέρδη.

Στον αντίποδα, 81 εταιρίες αύξησαν τις ζημιές τους στο εξάμηνο, 41 τις μείωσαν ενώ 28 εταιρίες επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη.

Όπως αναφέρει στο σχόλιό του ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta, κ. Mάνος Χατζηδάκης, "με πολλές ελλείψεις από πλευράς δημοσιεύσεων έκλεισε η επίσημη περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες εταιρίες.

Επισήμως η Τράπεζα της Ελλάδος και οι οκτώ εισηγμένες εταιρίες που κλείνουν χρήση το καλοκαίρι εξαιρούνται από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ωστόσο ήδη ο τραπεζικός κλάδος (9 εταιρίες) έχει πάρει παράταση δημοσίευσης εώς το τέλος του Οκτωβρίου ενώ 7 εταιρίες δήλωσαν αδυναμία σύνταξης λογιστικών καταστάσεων.

Αν προστεθούν και όσες δεν δημοσιεύουν λόγω της επιχειρηματικής τους αδυναμίας τότε το «έλλειμμα» των ισολογισμών ανέρχεται σε 48 το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ από την εποχή που θεσπίστηκε η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών. Είναι επίσης και μια ένδειξη ότι οι πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες συνδυάζονται με αντίστοιχα πρωτόγνωρες χρηματιστηριακές συνθήκες.

Αναγκαστικά επομένως η προσέγγιση θα γίνει στο αμιγώς εμποροβιομηχανικό κομμάτι των εισηγμένων εταιριών.

Έχοντας συμπληρώσει το 80% των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου η γενική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει υπό πίεση. Η πολιτική αστάθεια και οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία συρρίκνωσαν την εγχώρια ζήτηση η οποία αποτυπώθηκε εμφατικά στο -6,2% που καταγράφηκε στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Η ρευστότητα βρέθηκε σε οριακά επίπεδα καθώς συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία ενώ οι συνθήκες επιδεινώθηκαν και από τη φυγή κεφαλαίων και την αυξημένη φορολογία.

Όπως πάντα υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που ξεχώρισαν (και πάλι) παρά το δυσμενές μίγμα παραγόντων που επηρέασαν την οικονομία. Αυτές όμως οι περιπτώσεις τείνουν σε κάθε δημοσίευση να γίνονται όλο και λιγότερες.

Η διαφορά στον κύκλο εργασιών στο πρώτο μισό της φετινής χρήσης αποτελεί τον ορισμό της σταθερότητας αφού παρουσιάζει οριακή αύξηση στο σύνολο (+0,1%) και έχει επηρεαστεί παραδοσιακά από την μεγάλη συνεισφορά του κλάδου καυσίμων καθώς χωρίς αυτών θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 5,0%.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιριών συρρικνώθηκε εκ νέου (-12%) στα 3,4 δις ευρώ λόγω των επιβαρύνσεων που αφορούν την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και ειδικότερα του ενεργειακού κόστους καθώς και κάποιων ανατιμήσεων που σχετίζονται με την ανατίμηση του δολαρίου.

Την μεγαλύτερη επίπτωση στην μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας από τις διακυμάνσεις αυτές είχαν οι εταιρίες διύλισης (185 εκ. ευρώ), η ακτοπλοΐα και η Coca Cola.
Η κερδοφορία συνέχισε να επηρεάζεται αρνητικά τέλος από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και τις υψηλότερες επισφάλειες που καταγράφονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Σε ότι αφορά την τελική γραμμή οι ζημιές του β’ τριμήνου της MIG, οι οποίες αποδίδονται στην απομείωση της συμμετοχής στην Laiki Popular έφεραν το –προσωρινό- συνολικό αποτέλεσμα σε ζημιές 900 εκ. ευρώ. Χωρίς την Marfin και την Τρ. Κύπρου το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό κατά 275 εκ. ευρώ το οποίο και πάλι δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποητικό αφού θα εμφανίζονταν μειωμένο κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.

Το πλειοψηφικό ρεύμα των ζημιογόνων εταιρών (69%) έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 67% δείγμα επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματική οικονομία ενώ τα περιθώρια μετά από δύο τρίμηνα ανοδικής βελτίωσης επέστρεψαν σε πτωτικούς ρυθμούς με το λειτουργικό περιθώριο να συμπιέζεται κάτω από το 9,04% καταγράφωντας απώλειες 122 μονάδων βάσης.

Σε ότι αφορά τα καθαρά περιθώρια εφόσον εξαιρεθεί η MIG οι απώλειες από την συρρίκνωση του λειτουργικού περιθωρίου μεταφέρονται «ατόφιες» καθώς ενισχύονται κατά 293 μονάδες βάσης, ένδειξη υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους και περισσότερων αρνητικών έκτάκτων αφού και στις μεγάλες επιχειρήσεις η διαφορά κινείται στις 149 μονάδες.

Τι επηρέασε τα μεγέθη του β’ τριμήνου:
- Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η συντηρητική στάση των καταναλωτών ενόψει του αποτελέσματος. Ισχυρή αρνητική επίδραση δέχτηκαν το λιανικό εμπόριο και η οικοδομική δραστηριότητα.

- Η εγχώρια ύφεση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω ανεργίας και η έλλειψη χρηματοδότησης πωλήσεων εντός ή εκτός των συνόρων.

- Το κόστος δανεισμού παρέμεινε υψηλό με αποτέλεσμα όσες εταιρίες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες να έχουν υψηλότερους πιστωτικούς τόκους.

- Ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων.

- Οι διακυμάνσεις των νομισμάτων και των εμπορευμάτων είχαν σημαντικές αρνητικές και θετικές αποκλίσεις στην τελική γραμμή.

Οι πρωταγωνιστές
Συνέχισαν δυνατά πολλές από τις που εταιρίες είχαν καλά μεγέθη και στο α’ τρίμηνο. Έχοντας ένα καλό ξεκίνημα στο πρώτο μισό της χρήσης οι εταιρίες αυτές έχουν το πλεονέκτημα διάκρισης στην χρονιά. Για τις, ΟΠΑΠ, Μέτκα, S&B, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και Καρέλιας το πρώτο μισό του 2012 ήταν πολύ ενθαρρυντικό και χαρακτηρίστηκε από βελτιώσεις στην κοστολογική δομή τους την λειτουργική τους επίδοση και τον κύκλο εργασιών τους. Την θετική εικόνα στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli – Follie, Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΤΕ.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Σαράντης, Κορρές Πλαίσιο, Elton, Κρι – Κρι, Ικτίνος, Κυριακίδης, Καράτζης, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, FG Europe, Eurodrip, Σωλ. Κορίνθου, Inform Lycos και η Ευρωπαική Πίστη.

Μικρές ανατροπές από το ζημιογόνο ή αδύναμο α’ τρίμηνο έχουν σημειωθεί σε ΔΕΗ, Τιτάνα, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα. Αρνητικές εκπλήξεις υπήρξαν από την την Τρ. Κύπρου τον Φουρλή, την Σιδενόρ, την Autohellas, την Intralot και τον Ηράκλη (ζημιές).

σημαντικές ζημιές έκλεισαν την το δεύτερο τρίμηνο οι Alapis, Τράπεζα Κύπρου MIG, Nutriart, Αττικάτ, Αθηνά, Sato, Βιοτέρ, Ηρακλής, Νεώρειο Σύρου, Shelman, Σφακιανάκης, Κούμπας, Lamda Development, Eurobank Properties, Olympic Catering, Σιδενόρ, Μινωικές Γραμμές, Ελληνική υφαντουργία, Χαλκόρ, Sanyo, Επιχειρήσεις Αττικής και Intracom. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομείωσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων) με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.

Η συνέχεια...
Η γενική αντίληψη των διοικήσεων για το άμεσο μέλλον όπως εκφράστηκαν μέσα από τις τηλεδιασκέψεις δεν αφήνουν και πολύ χώρο για αισιοδοξία. Αν και οι εξαιρέσεις που συνεχίζουν να κινούνται κερδοφόρα έχουν μια αξιοθαύμαστη αντοχή η συστημική έκταση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία δεν δίνουν κάποιο στίγμα γενικότερης βελτίωσης.

Ο αγώνας αντοχής συνεχίζεται και στο γ’ τρίμηνο αφού τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει σε όρους εγχώριας ζήτησης, χρηματοδότησης και διαχείρισης ρίσκου.

Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι της εγχώριας αγοράς δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν κατανεμηθεί επαρκώς σε όλες τις εταιρίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις. Η αγορά αποτιμώμενη στα 25 δις ευρώ με καθαρά κέρδη χρήσης κάτω από ένα δις ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί φθηνή.

Ωστόσο υπάρχουν εταιρίες με υπερβολικά χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών ή σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με την εσωτερική του αξία. Η κεφαλαιοποίηση των προοπτικών αυτών των εταιριών από ότι φαίνεται θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό τοπίο. Σε αυτές τις εταιρίες έχει νόημα να εστιάσει ένα χαρτοφυλάκιο καθώς θα είναι οι πρώτες που θα προσελκύσουν ρευστότητα σε μια αντιστροφή ή σταθεροποίηση του κλίματος στην πραγματική οικονομία.

Επενδυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν μεταβάλλουν την αρχική μας προσέγγιση σε ότι αφορά τις μετοχικές μας επιλογές. Διατηρούμε τα βασικά μας κριτήρια που κινούνται γύρω από την συνταγή «προσεκτική χρηματοοικονομική δομή και πωλήσεις στο εξωτερικό».

Σε αυτή την κατηγορία εταιριών θα επιχειρούσαμε μερικές ποιοτικές προσθήκες είτε λόγω κάποιων ειδικών γεγονότων που βρίσκονται κοντά χρονικά, είτε λόγω ωρίμανσης κάποιων έργων που θα ενδυναμώσουν την μελλοντική εικόνα της κερδοφορίας τους: ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, και ΕΥΔΑΠ αποτελούν τις νέες προσθήκες που ενδεχομένως αξίζουν επενδυτική εστίαση.

Επίσης διατηρούμε την θετική μας άποψη για την Μετκα, την S&B, την Frigoglass, την Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια την Jumbo και την Folli – Follie". 

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/722507/Article.aspx

No comments: