31.8.12

Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη

Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία σημείωσε περαιτέρω άνοδο και διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά τον Ιούλιο, αναδεικνύοντας τις επιδράσεις της δημοσιονομικής κρίσης της ευρωζώνης στην πραγματική οικονομία, και υποδηλώνοντας ότι είναι ακόμη μακριά οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι 18,002 εκατ. άνθρωποι  ήταν άνεργοι τον Ιούλιο, με τον αριθμό να σημειώνει άνοδο 88.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ πρόκειται για ιστορικό χαμηλό από όταν άρχισαν να καταγράφονται αρχικά στοιχεία, τον Ιανουάριο του 1995.

Ο δείκτης της ανεργίας τον Ιούλιο παρέμεινε στο 11,3% όπως αναμενόταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η Eurostat αναθεώρησε το ποσοστό του Ιουνίου στο 11,3% από το 11,2%.

Η άνοδος της ανεργίας ενισχύει τις ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης χάνει momentum και δεν θα βγει από αυτή την κρίση σύντομα, καθώς οι αυξήσεις στους φόρους και οι μειώσεις των δαπανών με στόχο τη μείωση του επιπέδου χρέους, πιέζει την οικονομική δραστηριότητα.

Οι δύσκολες αυτές συνθήκες έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθιστώντας τα πολύ απρόθυμα να προχωρήσουν σε δαπάνες.

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,2% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, και πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

© Dow Jones Newswires

No comments: