23.8.12

Ελληνικά ομόλογα αγοράζουν και πάλι ξένα hedge funds

ΣΕ εκ νέου αγορές ελληνικών ομολόγων προχωρούν ορισμένα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει τελικά θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Τα hedge funds, τα οποία εκ παραδόσεως αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος, θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να ελαφρυνθεί περισσότερο, σε περίπτωση που η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεχθούν ένα νέο «κούρεμα», ενθαρρύνει επίσης το ενδιαφέρον μεγάλων αγοραστών. Αν και οι όγκοι των αγορών ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη χαμηλοί, καθώς πολλά ταμεία αποφεύγουν την επένδυση σε τίτλους που πωλούνται στο 17% της ονομαστικής τους αξίας, η εταιρία Adelante Asset Management που διαχειρίζεται περίπου 110 εκατ. δολάρια θεωρεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν υπερβολική.
Το συγκεκριμένο hedge fund διπλασίασε τις επενδύσεις του σε ένα “καλάθι” ελληνικών ομολόγων στην τιμή των 14 σεντς περίπου πριν μερικές εβδομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, με έδρα το Λονδίνο,  Τζούλιαν 'Ανταμς, έκανε την πρώτη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, επιδιώκοντας να κερδίσει το ένα τρίτο με την πώληση των τίτλων όταν θα έφθαναν στην τιμή των 16 ή 17 σεντς.
Ωστόσο, αν και ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί, τελικώς αποφάσισε να αυξήσει την έκθεσή του στο ελληνικό χρέος στο 4% από 2%.

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Αν αυτά ολοκληρωθούν, τότε μία τιμή πάνω από τα 20 σεντς θα ήταν δυνατή για τα ομόλογα», δήλωσε ο κ. 'Ανταμς στο Reuters. Μάλιστα προέβλεψε ότι τελικώς θα επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ και θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο κ. 'Ανταμς δεν είναι ο μόνος που παίρνει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα. «Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι… το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό», δήλωσε ένας χρηματιστής με έδρα στο Λονδίνο στο Reuters. Ο ίδιος γνωρίζει τουλάχιστον έναν ακόμη μάνατζερ hedge fund ο οποίος θέλει να αυξήσει τη θέση του σε ελληνικό χρέος. 

http://www.express.gr/news/finance/634694oz_20120823634694.php3

2 comments:

elisavet said...

Αυτά τα ομόλογα τα αγοράζουν "μισοτιμής" που λέμε, και περιμένουν ότι θα τα πληρωθούν στο ακεραιο στή λήξη τους? 'οπως π.χ.κάνει η ΕΚΤ αγοράζει στο 50% και πληρώνεται στο 100%?

geokalp said...

μπα, για κάτι γρήγορο μόνο
είναι εύκολο να βγάλουν 100% σε μερικές εβδομάδες

αλλά μιλάμε για μικρά νούμερα, όχι δισ