22.8.12

αναμένουμε στη πόρτα


Εκκίνηση με Γιούνκερ
Στο Μνημόσυνονιο Ι, στο Μεσοπρόθεσμο Ι, στο Μνημόσυνονιο ΙΙ και το PSI, είχαμε παρέλαση χαμηλότερων θεσμικών στελεχών από τον Γιούνκερ [το μακροβιότερο στέλεχος της ΕΕ/ΟΝΕ], συνήθως τον Όλι Ρεν. Προφανώς τότε ήταν "αγγούρια", το Μεσοπρόθεσμο ΙΙ δείχνει να φέρνει σε "καρπούζι"...
ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική απρέπεια η άρνηση Γιουνκέρ να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα

Όπως έχει επισημάνει μέχρι και Το Βήμα, [Καρακούσης, 3/8:] "Το τίμημα του ευρώ δεν μπορεί να είναι απεριόριστο" καθώς η εγχώρια κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελευταίο "μεγάλο" πακέτο μέτρων (έχει κι άλλα...), το οποίο κοστολογείται από τα €11.5δισ και φτάνει μέχρι τα €17δισ., με κερασάκι στη τούρτα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος για όλους, σταδιακά από το 2013. Προκειμένου να μετριασθούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η εγχώρια τρόικα ζητάει επιμήκυνση της εφαρμογής κατά 2 χρόνια (ο Κουβέλης μέχρι το 2016, με τη τελευταία δόση του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για την 29/2/2016), κάτι που απαιτεί κονδύλια από €15δισ έως €40δισ..

Φωνές που εκτιμούν ότι η επιμήκυνση κυρίως θα απλώσει την ύφεση σε περισσότερα χρόνια, επιτείνοντας το θανάσιμο σπιράλ [ύφεση => νέα μέτρα => αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων => αποκλίσεις => νέα μέτρα =>ύφεση κοκ] δεν ακούγονται, θεωρείται πλέον δεδομένο και αποδεκτό(!) ότι θα πηγαίνουμε προς τα κάτω ΚΑΙ για τα επόμενα 2-3 χρόνια (Αντώναρος, ΝΔ, 25/7), όταν ο τεχνοκράτης Παπαδήμος έσκιζε τα ρούχα του ότι θα έχουμε ανάπτυξη από το τέλος του 2013 και τώρα εκτιμάται ύφεση -2.5% έως -4% για το 2013.

[Moody’s και Fitch βλέπουν «δύο ταχύτητες» για την έξοδο από την κρίση: Ιταλία-Ισπανία-Πορτογαλία το 2013, Ελλάδα-Ιρλανδία μέχρι το 2016]

Προκειμένου να καμφθούν οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις [πριν λίγο: Dutch FinMin de Jager not in favour of more time for Greek budget cuts], η Ελλάς-Ελλάς χάραξε μια εθνική γραμμή: Σαμαράς στη σημερινή Bild: «Το μόνο που θέλουμε είναι λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία». Το πρόβλημα δεν είναι τόσοι οι αντιδράσεις των ευρωπαίων, όσο η διαδικασία ψήφισης ενός νέου πακέτου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, οπότε η όποια εφαρμογή μιας επιμήκυνσης χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι πιθανό να μεταφραστεί σε δημοσιονομικό κενό €20-40δισ.. Εντάξει, υπάρχει και η ΕΚΤ και εκτιμάται ότι ένα OSI €100 δις θα ήταν η τέλεια λύση, όμως μια τέτοια "διευκόλυνση" ενδέχεται να οδηγεί μοιραία στην θεωρία της "ειδικής (ανίατης) περίπτωσης".

Το παράδειγμα "τακτοποίησης" ενός τέτοιου κενού προέρχεται από την Καλιφόρνια (7η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη), η οποία εξέδωσε υποσχετικές (IOUs) ποσού περίπου $2δισ. προς υπαλλήλους, προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών. Στη περίπτωση της Ελλάδας, το αντίστοιχο ποσό πρέπει τουλάχιστον να ..δεκαπλασιαστεί προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και ενώ στη Καλιφόρνια, τα IOUs ήταν δεκτά στις τράπεζες έστω για μερικές μέρες, στην Ελλάδα θα χρησιμεύσουν αποκλειστικά για τη πληρωμή των φόρων και της ΔΕΗ. Σχετικά δημοσίευματα υπάρχουν και παρόμοιες εκτιμήσει αναλυτών έχουν γίνει αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν ονομάζεται "τακτοποίηση".

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς ζητά η ηγεσία της Ευρώπης από την Ελλάδα: By Jean Pisani-Ferry: Europe should choose whether it wants Greece in or out / Η Ευρώπη επιτέλους να αποφασίσει για Ελλάδα
Η πόρτα πρέπει είτε να μείνει ανοικτή είτε να κλείσει. Πριν αποφασίσει οριστικά ο εγχώριος λαός τι ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος.

παράρτημα 1: όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρώπη
ο παρακάτω πίνακας δημοσιεύτηκε στην Washington Post στις 11-Ιουλίου-2012, αρκετές μέρες πριν οι εγχώριες εφημερίδες γράψουν κάτι σχετικό, πχ στα 67 έτη από το 2015.

Retirement ages in the Euro zone and the U.S.
Sources: Government pension agencies, Organization for Economic Cooperation and Development. The Washington Post.

παράρτημα 2: tribute



2 comments:

Anonymous said...

οι κύπριοι τι έχουν να πάθουν;

Anonymous said...


βλέπω και τους γάλλους πίσω...

Μιχάλης