28.9.12

Τον «σκληρότερο» προϋπολογισμό των τελευταίων 30 χρόνων ανακοινώνει ο Ολάντ

Tον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων 30 χρόνων στη χώρα ανακοινώνει σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρώτος προϋπολογισμός του Ολάντ από την ανάληψη των καθηκόντων του, θα υποβληθεί το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και προβλέπει εξοικονόμηση 30 δισ. ευρώ, προκειμένου η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείμματος, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως αναφέρει το Reuters, το «σφίξιμο των λουριών», μέσω φορολογικών αυξήσεων για υψηλά εισοδήματα και πάγωμα των δαπανών, έχει ως στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος για το 2013, στο 3% της οικονομικής απόδοσης και την εξασφάλιση της θέσης της Γαλλίας δίπλα στη Γερμανία ως μια ουσιαστική δύναμη στην Ευρωζώνη και ως ένας αξιόπιστος δανειολήπτης.
Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι σχεδόν υπερβολικοί, ειδικά βάσει των προβλέψεων για οικονομική ανάπτυξη το 2013 της τάξης του 0,8%, που θεωρείται ως ένα υπεραισιόδοξο πλάνο.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση της ανεργίας μέσα στον επόμενο χρόνο και διαβεβαίωσε ότι ο στόχος του 0,8% της κυβέρνησης είναι «ρεαλιστικός και εφικτός».
Ειδικότερα, αναμένεται να συγκεντρωθούν 10 δις ευρώ από προβλεπόμενα νέα έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από επιπλέον φόρους κυρίως στα υψηλά εισοδήματα και άλλα 10 δισ. ευρώ είτε από αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους είτε από περικοπές στις υφιστάμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση στις κεντρικές κρατικές δαπάνες, συνεχίζοντας την πολιτική της αντικατάστασης μόνο ενός δημοσίου υπαλλήλου για κάθε δύο που συνταξιοδοτούνται.
Η υπόσχεση του Ολάντ για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από το 4,5% που βρίσκεται αυτό το έτος, αποτελεί ένα βήμα προς τον στόχο του, να καταφέρει δηλαδή να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό ως το 2017.
Παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι σκεπτικιστές που δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο ρίσκο, γιατί είναι πιθανό, οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση των κρατικών δαπανών και η επιστροφή σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Μηδενική ανάπτυξη το β' τρίμηνο
Εν τω μεταξύ, στάσιμη παρέμεινε η γαλλική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, με το ΑΕΠ να παρουσιάζει μηδενική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, INSEE, οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις αντιστάθμισαν την πτώση των καταναλωτικών δαπανών και το αρνητικό εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο.
Τα τελικά στοιχεία της INSEE επιβεβαίωσαν την αρχική της εκτίμηση για μηδενική ανάπτυξη στη Γαλλία, σηματοδοτώντας το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο στασιμότητας για τη Νο2 οικονομία της Ευρωζώνης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2239523

_____________________________________________

πόσοι να θυμούνται το Ολαντρέου;
 

No comments: