28.9.12

Ισπανία: Οι τράπεζες ίσως χρειαστούν επιπλέον 59,3 δισ. [Ραντεβού σε 6 μήνες] - Citi: Μικρό το πακέτο € 40 δισ. για Ισπανία

Οι ισπανικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν 59,3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακή ενίσχυση, βάσει του δυσμενούς σεναρίου ύφεσης 6,5% της ισπανικής οικονομίας μεταξύ 2012 - 2014.
Σύμφωνα με τα stress tests του οίκου Oliver Wyman, από τις 14 ισπανικές τράπεζες που ελέγχθηκαν, οι μισές χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, με τις τραπεζες που έχουν ήδη κρατικοποιηθεί να χρειάζονται 49 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως τονίζεται στην έκθεση, το εκτιμώμενο ποσόν των 59,3 δισ. ενδέχεται να υποχωρήσει στα 53,7 δισεκ. ευρώ, εάν υπολογισθούν και οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Από την πλευρά τους, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσαν πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ενδέχεται να είναι «σημαντικά μικρότερη» και των 59,3 δισεκ. ευρώ.
«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως οι καταγεγραμμένες (στην έκθεση) κεφαλαιακές ανάγκες δεν αντιπροσωπεύουν το τελικό ποσόν της δημόσιας βοήθειας προς τις τράπεζες» και «αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη» από τα 59,3 δισεκ. ευρώ, διότι ένα μεγάλο μερίδιο από αυτές τις ανάγκες μπορεί να καλυφθεί με άλλα μέσα, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε δήλωσε πως η οικονομική βοήθεια που ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ η Ισπανία θα είναι γύρω στα 40 δισ. ευρώ.
Ανέφερε ακόμη πως οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών ενδέχεται να καταλήξουν σε μία «μείωση των σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών» τους, καθώς πολλά από τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν στην προς σύσταση "κακή τράπεζα".
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «καθησυχασμένος» από το τελικό ποσό της εκτίμησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα» για τον τομέα αυτό.
Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης αξιολογικής έρευνας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Χαίρομαι για την ευόδωση της αξιολογικής μελέτης για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοινώθηκε σήμερα» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ. «Η δημόσια χρηματοδότηση των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» θα πρέπει «να εξασφαλιστεί εύκολα μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης» της ευρωζώνης, προσθέτει.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2239797

Οι περικοπές 40 δισ. ευρώ στις δαπάνες των υπουργείων για το 2013, που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Ισπανίας, δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, εκτιμούν αναλυτές της Citi.

Σύμφωνα με τη Citi, ο προϋπολογισμός του 2013, βασίζεται σε "υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ", συγκεκριμένα ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,5%.

Ωστόσο, η Citi προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί με 1,8% το 2012 και με 3,2% το 2013.

Ως εκ τούτου, τα συνολικά μέτρα λιτότητας ύψους 1,3% του ΑΕΠ, δεν επαρκούν για την επίτευξη ελλείμματος 4,5%.
Όσον αφορά την μεταρρυθμιστική ατζέντα, η Citi χαρακτηρίζει απογοητευτική την επιλογή να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/728785/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: