29.9.12

Σκληρές περικοπές και ύφεση για 6ο έτος το 2013

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Δευτέρα ανακοινώνοντας μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών, μισθών και συντάξεων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές της χώρας.
Η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς η τρόικα αξιολογεί λεπτομερώς την δημοσιονομική πρόοδο της χώρας.
Ο προϋπολογισμός του 2013 θα περιλαμβάνει νέες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα του δημοσίου στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.
«Θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, που θα προβλέπει ύφεση για έκτη χρονιά και θα πρέπει την ίδια στιγμή με περιορισμένα μέσα να προσπαθήσουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Θα επικεντρώνεται σε περαιτέρω περικοπές, ενσωματώνοντας τα μέτρα που συμφώνησαν πρόσφατα οι πολιτικοί αρχηγοί».
Ύστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι έτεροι πολιτικοί αρχηγοί του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία για τους βασικούς άξονες του πακέτου και επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες.
Η Αθήνα χρειάζεται να κλειδώσει τη συμφωνία σύντομα ώστε να περάσει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου.
Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο Reuters ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος από τα περίπου 7,5 δισ. ευρώ περικοπών του πακέτου λιτότητας, αν όχι όλα.
Ενώ προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,3% του ΑΕΠ φέτος από 9,1% το 2011, η χώρα είναι πιθανόν να μην πετύχει το στόχο ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 7%.
Η Κομισιόν είχε προβλέψει ύφεση 4,7% για το 2012, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.
Ως αποτέλεσμα, το φετινό πρωτογενές έλλειμμα -που εξαιρεί το κόστος εξυπηρέτησης χρέους- θα ξεπεράσει και αυτό το στόχο του 1% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
«Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι δύσκολος. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο Πλάτων Μονοκρούσος, οικονομολόγος στην Eurobank.
«Βάσει των εκτιμήσεών μου, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ για να σταθεροποιηθεί και θα ξεκινήσει μια σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», τόνισε.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112928230

No comments: