30.9.12

Στην αγκαλιά της Alpha η Εμπορική

Στην Alpha Bank περνά, σύμφωνα με πληροφορίες η Εμπορική Τράπεζα.
Όπως αναφέρουν πηγές, η γαλλική Credit Agricole, επέλεξε ως αγοραστή την Alpha Bank για την απόκτηση της Εμπορικής. Προσφορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης της τράπεζες είχαν υποβάλλει επίσης και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.
Η συμφωνία του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού με τον ελληνικό όμιλο θεωρείται καθοριστική για τις εξελίξεις όσον αφορά την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη της χώρας, ενώ δημιουργείται η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
Στο νέο σχήμα η Credit Agricole δεν θα διατηρήσει κάποιο ποσοστό, ενώ οι ανάγκες που ανακύπτουν για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank ύψους 3 δις. ευρώ περίπου θα έχουν καλυφθούν όλες από την Credit Agricole πριν τις υπογραφές. Ετσι στο νέο σχήμα θα παραμείνουν μόνον οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank οι οποίες και θα καλυφθούν με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές η διαδικασία που προβλέπεται μετά την ανακοίνωση είναι η εξής:
-Credit Agricole και Alpha Bank κινούνται μαζί ώστε να λάβουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για το εγχείρημα της συγχώνευσης. Οι εγκρίσεις θα δοθούν από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι το στάδιο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
-Στη συνέχεια ακολουθούν οι διαδικασίες για τη νομική συγχώνευση Alpha Bank και Emporiki Bank που στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012.
Και ενώ το deal με την Εμπορική έκλεισε, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο κατέχει 44,5% συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ. Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας –που την κατέχει κατά 100% η Societe Generale- στην Τράπεζα Πειραιώς. Το deal σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλείσει και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από τις θεσμικές αρχές για να ανακοινωθεί.
Έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της συγκέντρωσης του κλάδου, που προβλέπει την απορρόφηση των μη συστημικών τραπεζών από τις 4 συστημικές, δηλαδή τις Εθνική, Alpha, Eurobank, και Πειραιώς. Ο δεύτερος κύκλος των συγχωνεύσεων θα έχει να κάνει με την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, με συνεργασίες μεταξύ των συστημικών τραπεζικών ομίλων που θα προκύψουν από τον γύρο των συγχωνεύσεων.
Στη «μάχη» για την απόκτηση της Εμπορικής συμμετείχαν και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank οι οποίες τώρα θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, στο οποίο κατέχουν ποσοστό από 6% εκάστη.
Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η τρόικα επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να «σπάσει» στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα. 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=112928640

No comments: