27.9.12

ΑΛΦΑ: Λάθος η μονοσήμαντη επιδίωξη της επιμήκυνσης, όχι ικανή συνθήκη η συμφωνία των αρχηγών



“Η συμφωνία στα μέτρα των €13,5 δισ. είναι αναγκαία αλλά όχι, όμως, και ικανή συνθήκη για την εκταμίευση της δόσης των €31,5 δισ και την εν γένει ομαλοποίηση του Ελληνικού ζητήματος και την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της Χώρας από το Ευρώ” σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει, “με την Ελληνική Κοινωνία να χειμάζεται ενόψει και των νέων επώδυνων μέτρων ύψους €13,5 δισ. και να αναζητά ελπίδα σε καλύτερες ημέρες, σύμφωνα με προβλέψεις που υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αναμένεται απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται σε -1,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου -1,0% του ΑΕΠ, ενώ, ταυτόχρονα, αναμένεται να συνεχισθεί η ύφεση στην Ελληνική οικονομία με έντονα πτωτικούς ρυθμούς όχι μόνο το 2013 αλλά και το 2014. Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές θα έχει ανέλθει μέχρι το 2014 σε -25% (από το 2008)”.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/728421/ArticleMarketComment.aspx


Λάθος η μονοσήμαντη επιδίωξη της επιμήκυνσης
Η κυβέρνηση επιμένει στην μονοσήμαντη επιδίωξη της επιμήκυνσης της περιόδου προσαρμογής, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Με ύφεση μεγαλύτερη του αναμενόμενου (πρόβλεψη για -25% σωρευτική μεταβολή του ΑΕΠ μέχρι το 2014), η επιμήκυνση προβάλλει ως η κυρίαρχη πολιτική επιλογή καθώς μειώνει την αρνητική επίπτωση των μέτρων στο διαθέσιμο εισόδημα και κάνει την ύφεση πιο ανεκτή.

Επίσης, σχετικά με την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα το 2012 (πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ το 2012), η ελάφρυνση της προσαρμογής τα επόμενα χρόνια καθίσταται εκ των πραγμάτων αναγκαία καθώς ξεκινάμε από δυσμενέστερη αρχική θέση.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να πετύχει παντός είδους διευκολύνσεις υποστηρίζοντας ότι το βάρος της προσαρμογής είναι δυσβάστακτο. Σε αυτό, όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη που δεν είναι, όμως, διατεθειμένοι να ξανανοίξουν το ελληνικό θέμα και να διαθέσουν περισσότερους πόρους σε ένα εγχείρημα που θα έχει αποτύχει δυο φορές, εάν πάμε βεβαίως για τρίτο πακέτο, τονίζει η Alpha.

Δυστυχώς, όμως, η έμφαση στην βαθύτερη ύφεση και η εμμονή στο μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα απ΄αυτό που επιδιώκεται, δηλαδή την ελάφρυνση του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Διότι όσο πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για ύφεση και όσο πιο δυσμενές το αρχικό σημείο εκκίνησης όσον αφορά στο πρωτογενές ισοζύγιο, τόσο απομακρύνεται η βιωσιμότητα του χρέους και τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για πρόσθετη λήψη μέτρων, που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση της προσπάθειας προσαρμογής κ.ο.κ. σε ένα φαύλο κύκλο αέναης κρίσης και ύφεσης, σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Το ίδιο λάθος έγινε και πέρυσι όταν η έμφαση στην μεγαλύτερη ύφεση του αναμενόμενου έφερε το PSI, που τόσο δεινά επεσώρευσε στην χώρα. Επειδή, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντοτε ως φάρσα, καμιά Τρόϊκα δεν θα δεχθεί ποτέ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια χώρα οιονεί χρεοκοπημένη.

Αντιθέτως, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχύνουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και άλλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Στην περίπτωση αυτή, η βιωσιμότητα του χρέους καθίσταται ευκολότερη και η επιμήκυνση της προσαρμογής δουλεύει προς την κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης και ακόμη μεγαλυτέρων πρωτογενών πλεονασμάτων σε έναν ενάρετο κύκλο όπου η προσαρμογή δεν εμποδίζει την ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους επιτυγχάνεται ενωρίτερα και ευκολότερα του αναμενομένου.

Δυο στόχοι για την οικονομική πολιτική

Είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητο η οικονομική πολιτική να εστιάσει εδώ και τώρα σε δύο στόχους: στην ανάπτυξη και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η επιμήκυνση, εάν συμφωνηθεί, θα ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη και στην βιωσιμότητα του χρέους και θα σπάσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της επίδρασης της προσαρμογής στην ύφεση, και της ύφεσης στην προσαρμογή και την βιωσιμότητα του χρέους. Καλείται, λοιπόν, η κυβέρνηση να απαιτήσει την επιμήκυνση όχι διότι δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος της προσαρμογής αλλά μάλλον για το ακριβώς αντίθετο, υπογραμμίζει η Alpha.

Η εμμονή στην επιδίωξη της επιμήκυνσης της προσαρμογής που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών προκαλεί ένα χρηματοδοτικό κενό €13-15 δις για δύο χρόνια επιμήκυνσης, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των εταίρων μας ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι δύσκολο να διασφαλισθεί χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους.

Η χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες θα είναι, όμως, ιστορικό ατόπημα πρώτου μεγέθους με θεμελιώδεις επιπτώσεις για την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Ελλήνων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ψυχισμό μας και την θέση μας συγκριτικά με άλλους λαούς στο διεθνές στερέωμα.

Βλαπτικές οι εκτιμήσεις για συνέχιση της ύφεσης

Οι εκτιμήσεις για συνέχιση της διαδικασίας εμβάθυνσης της ύφεσης έως και το 2014, επιδεινώνουν εκ νέου το οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτουν νέα εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Εάν η ύφεση στην Ελλάδα διογκωθεί τόσο το 2013 όσο και το 2014, κανείς δεν μπορεί να αναμένει σημαντικές αποκρατικοποιήσεις στην περίοδο 2012-2014 ή την ενεργοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ και την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Το αποτέλεσμα αυτό, της συνέχισης δηλαδή της ύφεσης μέχρι και το 2014, εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, θα ήταν, βεβαίως, οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτο.

Σημαίνει, βασικά, ότι πέραν της συνεχούς μείωσης του βιοτικού επιπέδου, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται συμπιέζοντας τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, υποσκάπτοντας έτσι το μέλλον της οικονομίας μας. ΄Ηδη, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 55% από το 2008 έως το 2012. Σήμερα στην Ελλάδα, κάθε μήνα κατά μέσο όρο ξεκινά το κτίσιμο 2.500 σπιτιών περίπου, όταν το 2007 κτιζόντουσαν 8.500 σπίτια μηνιαίως, μια μείωση που υπερβαίνει το 70%.

Τι δηλώνει για την ανεργία

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ περισσότερο χωρίς να προκαλέσει τριγμούς σε μια κοινωνία μαστιζόμενη από την ανεργία, που το καλοκαίρι άγγιξε το 25% και βεβαίως θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις για πρόσθετη ύφεση 7-8% το 2013 και 2014. Όταν οι άνθρωποι παραμένουν στην ανεργία για μακρύ χρονικό διάστημα, οι εξειδικεύσεις και οι ικανότητες τους απομειώνονται. Μετά δε από κάποια ηλικία, οι ευκαιρίες για απασχόληση είναι λιγοστές ή ανύπαρκτες. ΄

Οταν οι νέοι, στην πιο παραγωγική ηλικία των 25-29 ετών αντιμετωπίζουν ανεργία 37%, τότε χάνουν την αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις τους και την πίστη τους στο μέλλον. Βεβαίως, κυρίως μετά από εθνικές καταστροφές, η ελληνική κοινωνία έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν με επιτυχία, μέσω της μετανάστευσης. Σε περίοδο ειρήνης, όμως, η εναλλακτική αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, καθώς σηματοδοτεί μια κατάρρευση του άγραφου συμβολαίου αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αναφέρει η Alpha.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/728379/Article.aspx

________________________________________________________

κόπηκαν κάπως τα φτερά στην ΑΛΦΑ και εμφανίζεται περισσότερο προσγειωμένη

στέκομαι στο "Η χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες θα είναι, όμως, ιστορικό ατόπημα πρώτου μεγέθους", πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό σενάριο

για το εάν η συμφωνία "φτάνει", θα το νοιώσουμε πολύ καλά...

No comments: