30.9.12

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση ακόμα κι αν αποτύχει

Θετικά μηνύματα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας περιλαμβάνουν σημερινά γερμανικά δημοσιεύματα, στα οποία υποβαθμίζεται ουσιαστικά η ισχύς της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας, εν όψει της εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ.
«Η έκθεση της τρόικας θα είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη», ώστε οι πόροι να μπορέσουν να αποδεσμευθούν με πολιτική απόφαση, αναφέρει το Focus, επικαλούμενο πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .
Ασαφές παραμένει, σύμφωνα με το περιοδικό, το πότε η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της. Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο να υπάρξει μόνο μια προφορική ενδιάμεση έκθεση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «τρύπα» στον ελληνικό προϋπολογισμό δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φοβούνται οι Ευρωπαίοι. Γίνεται λόγος για ένα έλλειμμα της τάξεως των 18 δισ. ευρώ στην χειρότερη περίπτωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μολονότι η έκθεση της τρόικας δεν θα αξιολογεί ως «απολύτως εκπληρωμένους» τους όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
«Οι Έλληνες θα λάβουν έναν κατάλογο με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνει σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία το κοινοβούλιό τους», αναφέρει το οικονομικό περιοδικό επικαλούμενο πηγές του Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνον εφόσον οι Έλληνες βουλευτές συμφωνήσουν.
Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε τόνιζαν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι η Ελλάδα θα πρέπει τουλάχιστον να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, ακόμη και εάν αποτύχει στους δημοσιονομικούς της στόχους. Σύμφωνα με την Wirtschaftswoche, τώρα αποστασιοποιούνται από τον όρο αυτόν, καθώς ο στόχος σήμερα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Ο φόβος για ένα ντόμινο είναι πάρα πολύ μεγάλος», φέρεται να δηλώνει διπλωμάτης της ΕΕ.
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2239952

No comments: