11.9.12

Σαμαράς σε Ντράγκι: Πρόταση για μετάθεση εξόφλησης ομολόγων

Πρόταση που προβλέπει να μετατεθούν για το 2020 οι πληρωμές ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ και λήγουν το 2013-2015 φέρεται να μεταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο σημερινό ραντεβού των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, το σχέδιο αυτό αποβλέπει στο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στην περίπτωση που η Ελλάδα πάρει την διετή παράταση. Ως γνωστόν η Αθήνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τον κίνδυνο να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τα κράτη κάτι που θα απαιτήσει «δύσκολες» ψηφοφορίες στα επιμέρους κοινοβούλια.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση έχει τεθεί και στο παρελθόν από την ελληνική πλευρά. Νωρίτερα φέτος, πριν από τις "διπλές κάλπες" έγιναν διερευνητικές επαφές προκειμένου να μετατεθούν λήξεις ομολόγων που είχε στην κατοχή της η κεντρική τράπεζα

Υπάρχουν βέβαια και άλλες επιλογές ως προς το πώς θα μπορέσει να συμμετέχει η τρόικα στην προσπάθεια της Ελλάδας. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παραίτηση της κεντρικής τράπεζας από τα κέρδη που έχει αποκομίσει αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σε τιμές κατώτερες της ονομαστικής, αλλά και η πιθανότητα να αποφασιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον το κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στον επίσημο τομέα (κεντρικές τράπεζες, κράτη), το λεγόμενο OSI.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/724906/Article.aspx

No comments: