30.9.12

Αύξηση φόρου στην κατοχή και την ενοικίαση ακινήτων στη Γαλλία

Σημαντικές είναι οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στη Γαλλία στους κατόχους ακινήτων, ιδίως στους ξένους ιδιοκτήτες. Οσοι εξ αυτών νοικιάζουν τα ακίνητά τους καλούνται πλέον να καταβάλλουν φόρο επί των εισοδημάτων αυτών ύψους 35,5% έναντι 20% που ίσχυε μέχρι πρότινος, με την αλλαγή αυτή μάλιστα να ισχύει αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Επιπλέον, στη Γαλλία άλλαξαν και οι κανόνες αναφορικά με τον φόρο υπεραξίας, δηλαδή στο κέρδος που προκύπτει από τη μεταπώληση. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, αν ένας ιδιοκτήτης μεταπωλούσε το ακίνητό του με το πέρας 15 ετών από την απόκτησή του, απαλλασσόταν από τον φόρο. Πλέον απαιτούνται 30 χρόνια κατοχής, ώστε να προκύψει η απαλλαγή. Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας της τάξεως του 34,5%, έναντι 19%. Ωστόσο, παρέχονται και εκπτώσεις στον συντελεστή αυτόν για κάθε επιπλέον χρόνο κατοχής, μετά την αρχική πενταετία. Συγκεκριμένα, αν το ακίνητο πωληθεί κατά το διάστημα από 6-17 χρόνια ιδιοκτησίας, ο φόρος μειώνεται κατά 2%, από 18-24 χρόνια κατά 4% και από 25-30 χρόνια κατά 8%.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των μεσιτών και των φορέων της αγοράς κατοικίας στη Γαλλία, η αύξηση αυτή της φορολογίας δεν αναμένεται να έχει σοβαρή επίπτωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Οπως τονίζουν μεσίτες με εμπειρία δεκαετιών στην αγορά, εκείνοι που ανέκαθεν ήθελαν να αποκτήσουν κάποια κατοικία στη Γαλλία δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν, καθώς η χώρα εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και εξαιρετικό μέρος για να εργάζεται και να μένει κάποιος.
Αντιθέτως, δεν αναμένεται να ισχύσει το ίδιο και με τις πολυτελείς κατοικίες της χώρας και ιδίως εκείνες του Παρισιού. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατακόρυφη άνοδος των φορολογικών συντελεστών για τους κατόχους περιουσίας αξίας από 1,3 εκατ. ευρώ και πάνω θα πλήξει σημαντικά την αγορά πολυτελών κατοικιών, εκτός κι αν οι πωλητές αναπροσαρμόσουν τις ζητούμενες τιμές προς τα κάτω. Προς το παρόν, τα νέα μέτρα ήδη έχουν αφήσει το στίγμα τους στην αγορά, καθώς οι τιμές των πολυτελών ακινήτων στο Παρίσι μειώθηκαν κατά 3,4% κατά το πρώτο εξάμηνο, ακριβώς λόγω των επικείμενων νέων μέτρων. Η ζήτηση υποχώρησε, καθώς οι ξένοι αγοραστές προτίμησαν άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, όπου οι τιμές κατέγραψαν άνοδο κατά 2,8% και 1,1% αντίστοιχα κατά το πρώτο μισό του έτους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/09/2012_496982

No comments: