30.9.12

Το ράλι των κρατικών ομολόγων «δείχνει» νέο κούρεμα χρέους

Το σενάριο περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και συγκεκριμένα αυτού που διακρατείται από τον επίσημο τομέα (official sector involvement ή OSI) έχει αρχίσει να προεξοφλείται στις αποτιμήσεις των νέων ομόλογων του Δημοσίου που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI. Οι τιμές τους πραγματοποιούν εντυπωσιακό ράλι, της τάξης του 40%, τον τελευταίο μήνα και της τάξης του 100% από τις αρχές Ιουνίου. Οι πληροφορίες από ελληνικά και ξένα dealing rooms μιλούν μάλιστα για στροφή κεφαλαίων από τις ελληνικές μετοχές στα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που εξηγεί και τη νέα δυναμική της ανόδου τους στις αρχές της εβδομάδας, όταν η διόρθωση επεκτάθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 62 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στα αρχές Μαρτίου στους ομολογιούχους των παλαιών τίτλων ως μέρος του ανταλλάγματος για τη συμμετοχή τους στο PSI. Η τιμή του strip, δηλαδή του ισοσταθμισμένου μέσου όρου για το «καλάθι» που παρακολουθεί το σύνολο των 20 ομολόγων, που έχουν προκύψει από το PSI, διαμορφώθηκε στα μέσα της εβδομάδας στα επίπεδα του 20,26 σεντς ανά ευρώ. Παράλληλα, η μέση απόδοση υποχώρησε σημαντικά κάτω από το 20% και συγκεκριμένα προς τα επίπεδα του 18%. Μαζί του έκλεισαν και τα spreads, με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς από τα επίπεδα άνω των 2.000 μονάδων στα μέσα Ιουνίου στις 1.600 μονάδες τα προηγούμενα 24ωρα.
Η άνοδος αυτή των τιμών των ομολόγων, που είναι εντονότερη στις κοντινές ημερομηνίες λήξης και ηπιότερη όσο η ωρίμαση απομακρύνεται χρονικά, έχει οδηγό τις ροές κεφαλαίων που ποντάρουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή θα προκύψει ως αποτέλεσμα ενός «κουρέματος» των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και ειδικότερα των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έγιναν κυρίως κατά το 2011. Η συνολική ονομαστική αξία τους εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 60 δισ.
Ηδη η σχετική ειδησεογραφία ανακυκλώνει τις σχετικές προσδοκίες. Η λύση αυτή είναι στο οπλοστάσιο του ΔΝΤ, το οποίο από τον Φεβρουάριο αναφέρει την πιθανότητα να χρειαστεί νέο «κούρεμα» και εμφανίζεται ούτως ή άλλως σκεπτικό για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Καλλιεργείται το κλίμα για το νέο “κούρεμα” και με δεδομένο ότι έχει διαφανεί πως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές, το επόμενο έτος οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες», αναφέρει treasurer βρετανικού επενδυτικού οίκου. Υπενθυμίζει, δε, πως τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έχουν εκδοθεί υπό το βρετανικό δίκαιο και προβλέπεται για αυτά seniority, δηλαδή προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους έναντι άλλων πιστωτών.
Σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο ωρίμασης του 2023 από 13,05 σεντς ανά ευρώ στις 31 Μαΐου βρέθηκε στα 28 σεντς στα μέσα της εβδομάδας. Το ομόλογο ωρίμασης Φεβρουαρίου του 2027 από 11,3 σεντς στο ευρώ στα τέλη Μαΐου έχει περιέλθει στα 21,9 και αυτό που ωριμάζει το 2032 από 10,3 σεντς έχει αναρριχηθεί στα 18,99. Οι επενδυτές τοποθετούνται σε όλο το φάσμα, αλλά οι μεγαλύτεροι όγκοι είναι στα κοντινότερου χρονικού ορίζοντα αναφέρουν ελληνικές ΑΕΠΕΥ, που επιβεβαιώνουν ενδιαφέρον και από ιδιώτες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100008_30/09/2012_497113

No comments: