18.9.12

Λ.Τσουλφίδης: Κίνδυνος de facto εξόδου από το Ευρώ με την επιμήκυνση

Εφόσον αποφασιστεί, τι θα σημαίνει η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 ή 4 έτη;
Η επιμήκυνση μπορεί να μην είναι και τόσο επωφελής όσο την προβάλλουν οι θιασώτες της. Επιμήκυνση σε 2, 4 ή και περισσότερα έτη ουσιαστικά σημαίνει αναβολή εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων, ή εναλλακτικά επιμήκυνση του μνημονίου (αυτό αποσιωπάται επισήμως) και όλα αυτά προτείνονται από όσους μέχρι πρότινος δήλωναν «αντιμνημονιακοί» και υποστήριζαν την ταχεία έξοδο από το μνημόνιο!

Τι θα προκαλέσει πρακτικά;
Η επιμήκυνση είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε διεύρυνση του ελλείμματος (εκτός και αν υπάρξει παγκόσμια και εγχώρια οικονομική ανάπτυξη) το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με νέο δανεισμό είτε με νέο κούρεμα, ή τέλος και με τα δύο. Το ΔΝΤ αλλά και οι χώρες της ΕΕ μέχρι τώρα δηλώνουν ότι δεν διατίθενται να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ στο κούρεμα, αυτή τη φορά, θα πρέπει να συμπεριληφθούν η ΕΚΤ και πιθανώς τα κράτη, μεταξύ άλλων. Τα κράτη όμως αφού δεν παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση γιατί να δεχτούν το κούρεμα;

Που σημαίνει;
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται τα κράτη (όχι όλα) να θέσουν θέμα αποτυχίας εκπλήρωσης από την πλευρά της Ελλάδας των δεδηλωμένων στόχων και άρα de facto έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

tvxs.gr/node/106125

No comments: