27.9.12

Με συμβολική... επιβάρυνση θα χορηγεί βοήθεια στην Ευρωζώνη ο ESM

Με συμβολική... επιβάρυνση θα χορηγεί βοήθεια στην Ευρωζώνη ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ESM, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει νέο ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο ESM θα επιβάλλει συμβολική αμοιβή, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τη συνδρομή του στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο, παρόλο που το τίμημα της βοήθειας του ESM προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα είναι το ίδιο για κάθε χώρα, διαφορές θα εντοπίζονται μόνο ως προς το ποιο "εργαλείο" του ESM θα κληθεί να χρησιμοποιήσει η κάθε χώρα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην παροχή από την πλευρά του ESM ενός πλήρους προγράμματος (δάνεια) προς τις κυβερνήσεις, η επιβάρυνση θα είναι 10 μονάδες επί του margin, γεγονός που - όπως σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο - δεν θα έχει αντίκτυπο στη δυημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών.
Όσον αφορά στην παροχή χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η η επιβάρυνση θα είναι λίγο υψηλότερη και συγκεκριμένα 30 μονάδες επί του margin.
Εάν κάποια χώρα καταθέσει στον ESM αίτημα για πιστωτική γραμμή (credit line), η επιβάρυνση θα είναι 35 μονάδες επί του margin.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν ο ESM αναλάβει να πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων στην πρωτογενή αγορά για ένα κράτος μέλος που λαμβάνει πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, η επιβάρυνση θα είναι 10 μονάδες επί του margin.
Eάν, τέλος, ο ESM αναλάβει να πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για ένα κράτος μέλος, η επιβάρυνση θα είναι 5 μονάδες επί του margin.

bankingnews

No comments: