28.9.12

Νέα μέτρα από ΕΚΤ, ΒοΕ και Fed αναμένουν στο δ' τρίμηνο οι ειδικοί

Την αναγγελία από τις κεντρικές τράπεζες -ΕΚΤ, Fed και Τράπεζα της Αγγλίας- νέων νομισματικών μέτρων για την τόνωση των οικονομιών της ευρωζώνης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας αναμένουν πριν τελειώσει η χρονιά οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό 0,5% έως την 31η Δεκεμβρίου, η BoE να κάνει ένεση στη βρετανική αγορά εντός του Νοεμβρίου, ενώ σημαντικές κινήσεις αναμένονται και από τη Fed.

Επίσης η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμά ότι μέσα στο ερχόμενο 6μηνο η Μαδρίτη «είναι πολύ πιθανό» να καταφύγει σε ευρωδιάσωση.

Τα επόμενα όπλα των τραπεζών

Οι ιθύνοντες της ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες της θα διατηρήσουν σταθερή την ερχόμενη βδομάδα, οπότε θα συναντηθούν, την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, ωστόσο αναμένεται να αναγγείλουν νέα νομισματικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών στη 17μελή οικονομική ζώνη πριν τελειώσει η χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς με τη συμμετοχή 100 οικονομολόγων.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν, αναμένεται να μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό 0,5% έως την 31η Δεκεμβρίου, χωρίς μάλιστα να μεσολαβήσει καμία αύξησή του για ένα 4μηνο-5μηνο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κάνει νομισματική ένεση στη βρετανική αγορά ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, μέσω κτήσης διαφόρων περιουσιακών στοιχείων εντός του Νοεμβρίου.

«Δεν αναμένουμε άμεσα καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής», ανέφερε η αναλύτρια στρατηγικής της Standard Chartered, Σάρα Χιούιν, επιμένοντας, όμως, ότι είναι θέμα χρόνου η συρρίκνωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50%.

Πιθανολογεί δε θεαματική κίνηση της Bank of England, της BoE, ήδη από την προσεχή βδομάδα και συνολική διάθεση ακόμα και άνω των 400 δισ. στερλινών συνολικώς για την κτήση περιουσιακών στοιχείων, επιδιώκοντας να "ανασάνει" η χειμαζόμενη βρετανική οικονομία, με την κυβέρνηση Κάμερον προσηλωμένη σε μακρόχρονη πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμα ότι η Fed θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση αγοράζοντας ενυπόθηκα χρεόγραφα αξίας 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα επιδιώκοντας να συγκρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού.

Η πλειοψηφία φρονεί ότι η κίνηση της Fed θα φτάσει τα 600 δισ. δολάρια που θα προστεθούν στα 2,3 τρισ. δολαρίων που η Fed έχει πλέον σωρεύσει στο χαρτοφυλάκιό της από το 2008.

Προσφυγή Μαδρίτης στο επόμενο 6μηνο

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν εκτιμά ότι μέσα στο ερχόμενο 6μηνο η Μαδρίτη «είναι πολύ πιθανό» -κατά 80% και πάντως άνω του 50%- να καταφύγει έστω για ένα περιορισμένο ύψος εξωτερικής οικονομικής βοήθειας στον μόνιμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό μηχανισμό «διάσωσης», ύστερα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231215190

 

No comments: